Glöm AMC, det finns en annan biografaktie som kan komma att rusa snart

Cinemark, en biografkedja, har lockat till sig stor blankning liknande AMC Entertainment. Aktierna i Cinemark har haft en enastående uppgång i år, vilket har lämnat många blankare med betydande förluster.

Cinemark, en biografkedja, har lockat till sig stor blankning liknande AMC Entertainment. Aktierna i Cinemark har haft en enastående uppgång i år, vilket har lämnat många blankare med betydande förluster.

Cinemark anses vara en mindre riskabel satsning än AMC, med lägre volatilitet, mer robusta affärsgrunder och en sundare likviditetsposition. Tack vare dess betydande korta intresse finns det en potential för ytterligare uppåtgående rörelser och en kort squeeze i Cinemark, vilket gör det till ett jämförelsevis säkrare alternativ än AMC.

Cinemark, ett annat mål för blankare

AMC Entertainment (AMC) –  är inte den enda biografaktien som har varit målet för kraftig blankning de senaste åren. Även om rivalen Cinemark (CNK) inte har mängden av “Ape”-anhängare, har den korta intressen som är ganska lik AMCs.

Cirka 22,9% av Cinemarks tillgängliga aktier är för närvarande utlånade, medan cirka 23,6% av AMC:s float har blankats.

Men baserat på CNKs kumulativa prestanda i år har Cinemarks blankare lidit mycket mer än AMCs. Cinemark-aktien har ökat med mer än 93 procent jämfört med AMC:s 14 procent.

Denna solida prestation har gjort att Cinemarks blankningssäljare har lidit avsevärda mark-to-market-förluster under denna period. Detta har pressat dem att stänga sina positioner vid ytterligare uppåtgående rörelser, vilket potentiellt skapar en snöbollseffekt.

Den stora skillnaden mellan Cinemark och AMC när det gäller en högre sannolikhet för en kort squeeze ligger i aktiernas låneavgifter.

För närvarande måste Cinemarks blankare betala avgifter under 1 prpcent för att låna aktier. Samtidigt är AMC:s låneavgifter nästan 1 000 procent på årsbasis – vilket är ganska extremt.

Men även om det är relevant, är låneavgifter inte den enda avgörande faktorn för en kort squeeze. Andra faktorer, såsom tillgången på aktier att låna, marknadssentiment och övergripande efterfrågan på aktien, spelar också avgörande roller.

Oavsett om låneavgifterna är under 1 procent eller över 1 000 procent, om en aktie upplever en betydande kursrörelse uppåt och ett ökat köptryck, kan det fortfarande leda till en kort squeeze när blankningssäljare skyndar sig att täcka sina positioner – särskilt om de har redan samlat på sig betydande förluster.

Varför Cinemark är en mindre riskabel satsning

Cinemark-aktier är mycket mindre volatila än AMCs, med tanke på att CNKs beta under de senaste 24 månaderna har varit 1,34, mot AMCs 2,30. Detta innebär att AMC-aktier tenderar att vara dubbelt så volatila som den bredare marknaden.

Dessutom är Cinemarks affärsfundament för närvarande bättre än AMCs
.
När siffrorna för biljettkassan fortsätter att återhämta sig från pandemin, förväntas Cinemark öka sina intäkter med 27 procent i år. Det kommer utöver en förbättring av företagets resultat före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar (EBITDA) med 136 procent jämfört med samma period förra året.

Dessutom förväntas Cinemark se fritt kassaflöde (FCF) per aktie tillväxt på 49 procent i slutet av detta år. En titt på Cinemarks balansräkning visar att teaterkedjan för närvarande har cirka 661 miljoner dollar i kontanter och en nettoskuld på cirka 3 miljarder dollar. Med ett förhållande på 1,12 är Cinemarks likviditet relativt robust och bolagets finansiella ställning bör vara tillräckligt stark för att klara sina kortsiktiga åtaganden.

Å andra sidan är AMCs likviditetsposition mer komplicerad, med cirka 495 miljoner dollar i kontanter och nettoskuld på 9,15 miljarder dollar. AMCs nuvarande kvot ligger på 0,4, vilket indikerar att företaget kanske inte har tillräckligt med kontanter för att täcka sina kortsiktiga åtaganden.

Summering

När dramat från en grupptalan som syftar till att blockera konverteringen av AMC Preferred Equity (APE)-aktier drar ut på tiden, fortsätter AMC att uppleva mycket hög volatilitet.

Omvandlingen av APE skulle eliminera spridningen mellan bolagets stamaktier och preferensaktier. Korthandlare har satsat hårt mot AMC och till förmån för APE.

Dessutom skulle APE-konverteringen i teorin få AMC-aktier att falla på grund av den utspädning som den skulle orsaka.

Medan AMC:s låneavgifter på nästan 1 000 procent tyder på att korthandeln kan studsa tillbaka, indikerar det samtidigt en betydande risk för ett aktiefall.

Å andra sidan har Cinemarks aktier, fria från aktieutspädning eller arbitrage-handelsdrama, tagit branschens kamp med ro och levererat en överraskande prestation i år – underblåst av att många blankningar stängt sina positioner.

Med tanke på att det, precis som med AMC, fortfarande finns ett enormt kortintresse för Cinemark, finns potentiellt ytterligare uppåtgående rörelser att följa, vilket pressar blankningssäljare. För tillfället är ett spel på Cinemark mindre riskabelt än ett på AMC.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *