Tyska börsen- Upp eller ned? 12 feb 2019

De flesta börser rör sig för det mesta med samma mönster. Ibland säger man att tyska DAX30 visar hur optionerna i Sverige kommer att gå.

Hur kan man då tolka Vikingens signaler?

  1. Övre vänstra hörnet, min bästa månadsmodell som tagit 30 år att få fram med hjälp av Vikingen Trading där det går att skapa egna modeller och testa dem. Modellen har haft en säljsignal för cirka 3 månader sedan när DAX bröt nedåt från huvudskuldra-formationen. En klockren säljsignal då. Nu är det ingen ytterligare signal på lång sikt.

  2. Nedre vänstra hörnet. Dagsdiagram. Nyligen hade kurvan två gap och stigande trend vilket visar på styrka. Sedan bröts den korta trenden, vilket är en kort säljsignal. Dessutom var senaste indexet det lägsta under dagen, vilket indikerar att nästa dag börjar det nedåt. Och det skedde också. Men då gick index ned till det närmaste stödområdet och kursen vände upp. Nu är index på väg upp mot det närmaste motståndet på knappt 11400, fast det blir lite trögt redan vid 11200. Som vanligt har dagsdiagram alldeles för många signaler och det är lätt att tappa överblicken vart kursen/index är på väg.

  3. Övre högra hörnet. Kursband vecka. En mycket bra modell för index, fonder och stora aktier. Lönsam och man hinner med. Där kan man se att DAX30 fortfarande ligger i en nedåtgående medeltrend och man borde ha sålt i augusti och sedan tagit semester. Det blir köp- eller säljsignal när sista noteringen i varje vecka går över eller under bandet. I det här fallet 5%. Dvs 2,5 över eller under medelvärdet.

  4. Mitten till höger. Intraday multimodell. Varje stapel är handel under 5 minuter. Multimodell består av 14 summerade modeller. Allmänt gäller att ju fler modeller som kompletterar varandra, desto starkare signal. I diagrammet kan man se att det var köp imorse. Dags-./Intraday-modeller som inte är optimerade, oavsett börsprogram, brukar ligga på 33-37% rätt och resten fel. Det är därför som handelsrobotar har så svårt att tjäna pengar.

  5. Nedre högre hörnet: RSI-14 veckor. Relativt-Styrke-Index. En mycket bra modell som ger signal i förväg. Titta på mönstret i RSI-kurvan. Den nedåtgående trenden i RSI ät bruten, vilket betyder att index kommer att gå relativt bättre än tidigare. OBS! det kan betyda att index fortsätter ned, men inte lika fort. RSI vänder upp från en en mycket översåld låg nivå, vilket tyder på att DAX kommer att gå upp. Den senaste bottnen är högre än den förra vilket gör en positiv trend i RSI som i sin tur tur tyder på att index fortsätter upp.

Sammanfattning: Min tolkning blir att DAX30 kommer att gå sidledes den närmaste tiden. Sitt lugnt i båten, utfärda eventuellt köpoptioner.

Ovanstående är ett exempel på vad som tas upp på utbildningsfilmer och seminarier från Vikingen. Resonemanget ovan kan ett vant öga se på några sekunder, men det blir mycket svårt för en handelsrobot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *