Tjäna pengar på börsen med AI

Man meets machine

Går det att tjäna pengar på börsen med AI? Vad betyder AI? AI står för Artificiell Intelligens och med det menas förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens.

Kommer AI att ta över och göra människor onödiga? AI har vi redan haft så länge som datorer har funnits, så det är inget nytt. Det pratas om att börshandeln i USA utförs av robotar till stor del. De har inga armar, utan är program med matematiska beräkningar som medelvärden, hastighet, acceleration, lutning och så vidare.  Men, det här har väl funnits i Vikingen sedan nästan 40 år? Svaret på den här frågan är JA.

Tjäna pengar på börsen med AI och Vikingen

Hur gör man för att tjäna pengar på börsen med AI och Vikingen och varför går det så bra?

Det finns i huvudsak två sätt:

  1. Kör autopiloter eller sortera tabeller
  2. Optimera börskurser (= maskininlärning) och autopiloter.

Tjäna pengar på börsen med AI och Vikingen Börs

Det här är den första punkten ovan. Till exempel igår valde jag modellen momentum och lät datorn gå igenom hela svenska börsen. Ut kom en tabell på de aktier som har bäst lutning uppåt. AstraZeneca stod längst upp (de andra hade jag redan) i tabellen. Därefter tittade jag på ett arbetsyta med olika modeller och tidsaspekter, (kort/medel/lång) och såg att Astrazeneca såg bra ut. Sambon köpte aktien och nästa dag steg aktien med 6,35%. Två dagar tidigare hade jag gjort samma sak och köpte därför MPC Container Ships. Dagen efter steg den med 14%. Så blir det förstås inte alltid, men det fungerar ofta.

Good momentum in Astraszeneca och MPCC

Ett annat enkelt sätt är att använda någon eller flera av de 25 filter som finns med i Vikingen Börs.

  1. Välj en börs
  2. Tryck på en autopilot (=filter)
  3. Bedöm själv med hjälp av arbetsytor som finns färdiga
  4. Klart

Det finns filter för korta och långa innehav. Eller för att gå igenom flera börser på en gång (7000 aktier). Spela upp resultaten i bildslingor, rangordna efter lutning eller om de har ett omslag i trenden med mera.

För mig tar det 3 minuter att gå igenom mina egna innehav och sambons samt köra filter på hela börsen. Varför lägga ned mer tid när det går bra?

Automatiska filter i Vikingen, AI
Vikingens AI-hjälpmedel

Läs mer om Vikingen Börs eller se filmen.

Tjäna pengar på börsen med AI och Vikingen Trading

Det vanligaste inom AI, är att låta en dator lära sig sig av data, så kallad “Machine Learning”. Det finns i Vikingen Trading och Vikingen Maxi. För att tjäna så mycket pengar som möjligt vill man veta:

Vilken är den bästa modellen och vilka är de bästa inställningarna för varje aktie? 

De bästa resultaten sparas och kan användas för att ge framtida signaler om att sälja eller köpa.

Så här gör man i Vikingen Trading och i Vikingen Maxi:

  1. Välj modeller,
  2. Välj en aktie eller flera
  3. Välj förutsättningarna för testet
  4. Kör

Datorn kommer att stega igenom inställningarna för varje aktie, oftast hundratusentals kombinationer om modellen är omfattande. Till exempel medelvärden. Modellen är att köpa och sälja när två medelvärden korsas. Du kanske börjar med 2-12 och 3-40. Första testet blir 2-3, sedan 2-4, 2-5 och så vidare.

För varje uppsättning av medelvärden, sparas resultatet. Till slut sparas det bästa resultatet. Och du behöver inte göra någonting! Bara låta datorn räkna. När resultatet kommer, får du välja om du vill spara det eller inte. Det kan ju vara så att det är en annan modell som är bättre. Eller vill du testa din egen modell? Det går att skapa egna modeller i Vikingen och testa dem.

Här är två bästa veckomodeller för två aktier:

Two best models and result

Läs mer om Vikingen Trading och Vikingen Maxi

Går det alltid att tjäna pengar på börsen med AI?

Blir det alltid rätt? Nej, det blir det inte. En dator kan bara lära sig av det som hänt tidigare, den är urusel på att hantera kaos. När allt går som normalt, det vill säga när “Let the trend be your friend” gäller, då fungerar det. Men så fort det händer något som inte hänt tidigare, då behövs människan.

T.ex. när Huthi-rebeller börjar skjuta raketer på oskyldiga fraktfartyg i röda havet och hela världsekonomin ändras. Eller när ett stort fartyg fastnar i Suez-kanalen, eller när Ryssland anfaller eller när…. Då blir det kaos. Då måste människan in eftersom den kreativa människan hanterar situationen bättre än en inlärd dator på gamla data.

Egna innehav

Gjorde tyvärr några förluster när börsen vände ned, sålde och köpte de som gick upp istället. Fast de kanske vänder ned också…

2020 BULKERS
ASTRAZENECA/XSTO
BLACKROCK GLOBAL HIYI BD SEK
CARNEGIE LIKVIDITETSFOND A
LUNDIN MINING CORPORATION
MCCORMICK & COMPANY
MPC CONTAINER SHIPS
PLEJD
RAILCARE GROUP
SERSTECH
TF BANK
XVIVO PERFUSION

Disclaimer

Naturligtvis kan vi inte lova att börsen kommer att bete sig som det beskrivs ovan. Vi tolkar bara det som börsprogrammet visar. Du tar all risk själv på att dina placeringar blir lyckade. Vikingen Software Financial AB tar ingen del av din förlust eller vinst vid handel av värdepapper.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *