S&P500 kan falla med 48 procent säger strategen

S&P500 kan falla med 48 procent när börsbubblan spricker och en lågkonjunktur slår till, sa strategen Paul Dietrich. Elitstrategen pekade på en massivt övervärderad marknad och sprickor i ekonomin. Dietrich förutspådde att inflationen och räntorna skulle förbli höga och skatterna skulle stiga.

S&P500 kan falla med 48 procent när börsbubblan spricker och en lågkonjunktur slår till, sa strategen Paul Dietrich. Elitstrategen pekade på en massivt övervärderad marknad och sprickor i ekonomin. Dietrich förutspådde att inflationen och räntorna skulle förbli höga och skatterna skulle stiga.

“Jag tror att den kommande lågkonjunkturen kommer att resultera i en djupare börsnedgång än vi upplevde under 2000 och 2008” sa B. Riley Wealth Managements chefsinvesteringsstrateg i sin senaste månadskommentar.

Dietrich detaljerade varningsskyltar som indikerar att aktier är enormt övervärderade och nära att drabbas av en korrigering. Till exempel pekade han på S&P 500:s pris/vinstkvot och inflationsjusterade Shiller PE-kvot, som, exklusive tidigare lågkonjunkturer, båda ligger på flera decenniers högsta nivåer, och jämförelseindexets historiskt låga direktavkastning på 1,35 %.

Han noterade också att marknadens senaste uppgångar har drivits av investerarnas entusiasm över en handfull aktier som Microsoft och Nvidia, och deras förhoppningar om att Federal Reserve kommer att sänka räntorna senare i år – inte fundamentala faktorer som stigande företagsvinster.

Faktum är att Dietrich jämförde den enorma hypen kring AI med internetmanin under dot-com-bubblan. Han flaggade också för Buffett Indicator, som har stigit till 188% i år – nära 200%-strecket där köp av aktier skulle “leka med elden” enligt Warren Buffetts uppfattning.

Dessutom noterade strategen att guldpriset har hoppat med cirka 20 % till rekordhöjder under det senaste året. Han tillskrev detta till institutionella investerare som köpte tillgången till fristaden eftersom de förväntar sig en “stor korrigering eller börskrasch på grund av vår vilt övervärderade aktiemarknad och en avtagande underliggande ekonomi.”

På den ekonomiska fronten hävdade Dietrich att årtionden av överdrivna skatteutgifter och konstlat låga räntor har avvärjt en nedgång.

Han förutspådde att räntorna skulle förbli höga i åratal för att bekämpa envis inflation, och att regeringen skulle tvingas höja skatterna för att komma till rätta med dess enorma budgetunderskott, dra ner priserna på tillgångar som aktier och hus och orsaka en ekonomisk nedgång.

“Ingen verkar märka att ekonomin svalnar och det finns risker för ekonomin överallt”, sa han. “Jag tror fortfarande att det finns en stor möjlighet att ekonomin kommer att gå in i en mild recession i år.”

Dietrich noterade att S&P 500 typiskt faller med cirka 36 % under en lågkonjunktur, och indexet skulle behöva sjunka 12 % från sin nuvarande nivå på cirka 5 450 poäng för att återgå till sitt 200-dagars glidande medelvärde. Därför varnade han för att indexet skulle kunna sjunka med upp till 48 % till ungefär 2 800 poäng – den lägsta nivån sedan Covid-kraschen våren 2020.

Wall Street-veteranen är en av flera toppprognosmakare som förutspår smärta för aktier och en lågkonjunktur framför sig. Men det är värt att notera att Dietrich har slagit larm i månader, och varken marknaden eller ekonomin har hamnat i allvarliga problem.

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *