Rädda pengarna och övervintra

Alla index faller

Nu när börserna går ned är det dags att rädda pengarna och övervintra. Med övervintra menas att man väntar att köpa aktier till dess att aktieindex vänder upp igen.

Bevara pengarna

Det första att göra är förstås att sälja aktier,. om du inte redan gjort det. Nu när det är en global nedgång, faller även fonder som består av aktier.

Övervintra med de bästa räntefonderna

I Vikingens abonnemang för räntefonder finns det cirka 13000 fonder. Idag har 300 av dem en ny färsk köpsignal och många andra räntefonder har redan haft det sedan länge. Vilken är då bäst? Just nu är det lite som att kasta pil, men de med långa räntor verkar gå bäst. Eftersom det nu finns risk för en global lågkonjunktur som håller i sig under en längre tid, tror man att de långa räntorna kommer att sjunka. Den som köper ett räntepapper idag, har rätt till en viss ränta. När räntan sjunker, blir det räntepappret värt mer, eftersom det har en högre ränta än vad som gäller för tillfället.

Med andra ord: det kan vara bäst att satsa på räntefonder med långa räntor. En lång ränta sträcker sig över flera år, till exempel 10 år. Rädda pengarna och övervintra genom att flytta pengar från aktiefonder till räntefonder.

Bra med räntefonder
Bra med räntefonder

Hur går det med börsen?

Nasdaq har just nu en stor symmetrisk triangel. Det är en osäkerhets formation. Två viljor (=två trender) möts och kommer till slut till en slutsats. Det finns en positiv trend för det finns de som tror att det är billigt på börsen på lång sikt och köper därför. En sjunkande trend indikerar att man befarar att det blir sämre. En tumregel säger att i 75% av fallen fortsätter rörelsen åt samma håll som den kommer ifrån. Det vill säga, just nu skulle i så fall utbrottet bli nedåt, och det ganska stort. Värst ser det ut för Norge. De stackarna får just nu se sin olja sjunka snabbt i pris och dessutom störtdyker Norwegian Air på börsen. Antagligen går oljepriset ned för att efterfrågan på transporter minskar, vilket i sig är en stark signal om kommande lågkonjunktur.

Oljepriset faller
Oljepriset faller

Du som har Vikingen, hittar oljepriset och metaller i objektlistan X-COMM. Guld ser spännande ut!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *