Med CFDer kan Du handla amerikanska ETFer

För ett par år sedan chockades de finansiella marknaderna i USA när myndigheterna med mycket kort varsel meddelade att det på grund av MIFID II regelverket inte längre skulle vara möjligt för europeiska investerare att handla amerikanska ETFer. I USA och Kanada är utbudet av så kallade börshandlade fonder betydligt större än i Europa. Det nya regelverket började gälla från den 3 januari 2018 och MIFID försvårar handeln för amerikanska ETFer, i alla fall på kort sikt.

För ett par år sedan chockades de finansiella marknaderna i USA när myndigheterna med mycket kort varsel meddelade att det på grund av MIFID II regelverket inte längre skulle vara möjligt för europeiska investerare att handla amerikanska ETFer. I USA och Kanada är utbudet av så kallade börshandlade fonder betydligt större än i Europa. Det nya regelverket började gälla från den 3 januari 2018 och MIFID försvårar handeln för amerikanska ETFer, i alla fall på kort sikt.

Regelverken kräver bland annat att företag som Avanza måste redovisa alla kostnader som är inbyggda i produkten. Den informationen har de amerikanska ETF-aktörerna inte alltid valt att delge företag som Avanza. För att komplicera det hela så har till exempel Avanza valt att se de amerikanska ETFerna som något som inte är inriktat mot retail-marknaden. Det betyder att de enligt Avanzas regler inte är till för så kallade icke-professionella kunder.

Det få personer vet är att CFDer är alternativet till amerikanska ETFer för europeiska investerare som vill köpa nordamerikanska börshandlade fonder. Det betyder att det går att köpa börshandlade fonder som SP500 (SPY), Rusell 2000 (IWM) och många andra.

Varför kom det ett förbud att handla amerikanska ETFer?

Anledningen till att det infördes ett förbud är att de flesta amerikanska ETFerna inte uppfyller kraven för den nya europeiska förordningen MIFID II. Denna förordning kräver att alla börshandlade fonder har en så kallad KID, ett informationsdokument. Detta dokument (”KID”) förklarar på några sidor vad varje enskild börshandlad fond består av, risken och dess kostnader och några andra detaljer.

Med nya regler så behöver varje emittent av en börshandlad fond även tillhandahålla ett sk. KID (Key Information Document) i samband med att deras kunder fattar sina investeringsbeslut i nämnda instrument. De amerikanska ETF-aktörerna har kommunicerat att de tyvärr inte kommer att producera dessa dokument vilket i förlängningen skapar stora svårigheter för företag som Avanza och Nordnet att leva upp till de nya regelverken. De regelverk som är aktuella är bland annat MiFID2 och PRIIP.

Det intressanta är att KID-informationen idag lätt kan placeras i flera sidor av aktiemarknadsanalys. Denna förordning hindrar inte den europeiska investeraren från att investera i terminer, binära optioner eller kryptovalutor, produkter som omfattar mycket högre risk än en börshandlad fond. De europeiska tillsynsmyndigheterna anser att de måste skydda oss från vår egen dumhet. Nu är det egentligen inte omtanke för investerarna som byråkraterna i Bryssel har tänkt på.

Verkligheten är att byråkraterna försöker uppmuntra och gynna den europeiska marknaden för börshandlade fonder, som nu upplever en boom. Problemet är att europeiska ETFer tenderar att vara mindre likvida, mindre varierade och kommer med högre provisioner. Det vill säga produkterna gynnar ETF-emittenterna och tvingar individer att använda en mindre konkurrensutsatt marknad.

Vilka alternativ finns det till amerikanska ETFer?

Det enklaste sättet att handla med dessa amerikanska fonder skulle vara att öppna ett konto hos en nordamerikansk mäklare. Detta skulle vara den perfekta lösningen: öppna ett konto hos en mäklare i USA, och arbeta med alla typer av ETFer därifrån. Detta kräver emellertid att du hittar en amerikansk mäklare som tillåter utländska medborgare att öppna konton. Finns det då sådana mäklare som accepterar ”europeiska flyktingar”? Vi har fått svar att de inte tillåter européer att handla börshandlade fonder i USA.

Lösningen är emellertid att handla ETFer med hjälp av CFDer, contracts for difference. Regelverket förbjuder inte europeiska investerare att handla en börshandlad fond hos en sådan mäklare.

Det finns i dag flera CFD-handlare som helt lagligt erbjuder sina kunder att köpa och sälja börshandlade fonder, så kallade ETFer. En av våra favoriter är emellertid det börsnoterade företaget Plus500.

Europeiska ETFer

Problemet med Europa är att regionen är fragmenterad. Det gör att den europeiska marknaden har högre provisioner än den nordamerikanska och mycket kortare historik. I allmänhet finns det dessutom mindre investeringsmöjligheter än i USA. Men fortfarande, och särskilt inriktad på lång sikt, finns det giltiga europeiska alternativ, om än inte särskilt många.

Europeiska alternativ till SPY

SPY är en amerikansk börshandlad fond som erbjuder investerarna en exponering mot det amerikanska börsindexet S&P 500. SPY ger således samma avkastning som detta index före kostnader.

Kortnamn Namn Amerikansk motsvarighet Index
SPY5 SDPR S&P 500 UCITS ETF SPY S&P 500
CSSPX iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD SPY S&P 500
IUSA iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD Dist SPY S&P 500
VUSD Vanguard S&P 500 UCITS ETF SPY S&P 500
ESD BNP Paribas Easy S&P 500 UCITS ETF SPY S&P 500

Listan ovan handlar om den enklaste börshandlade fonden som finns att hitta, SPY (SP500). Kortnamnen är de tickers som visas i mäklare som till exempel Nordnet, Avanza eller Degiro.

Förutom SPY är en grupp intressanta sektorer-ETFer som representerar den nordamerikanska ekonomin och kan ersättas av dessa:

Sektor ETFer i Europa

ETF Namn Amerikansk motsvarighet
Consumer discretionary SPDR S&P U.S Consumer Discretionary Select Sector UCITS ETF XLY
Consumer SPDR MSCI US U.S Consumer Staples Select Sector UCITS ETF XLP
Energy SPDR S&P U.S Energy Select Sector UCITS ETF XLE
Finance SPDR S&P U.S Financial Select Sector UCITS ETF XLF
Healthcare SPDR S&P U.S Healthcare Select Sector UCITS ETF XLV
Industrial SPDR S&P U.S Industrials Select Sector UCITS ETF XLI
Materials SPDR S&P U.S Materials Select Sector UCITS ETF XLB
Technology SPDR S&P U.S Technology Select Sector UCITS ETF XLK
Utilities SPDR S&P U.S Utilities Select Sector UCITS ETF XLU

Andra användbara ETF på den amerikanska marknaden har hittats i olika marknadsförare. Dessa är de viktigaste:

Andra användbara ETFer

Kortnamn Namn Amerikansk motsvarighet
STOXX600 Amundi ETF STOX600 STOXX600
Guld ETFS Metal Securites ETFS Physical Gold GLD
Silver ZKB Silver ETF AA CHF SLV
Emerging Markets Blackrock Global Funds Emerging Markets Fund D2 EUR EEM
Emerging Markets SPDR MSCI Emerging Markets UCITS ETF EEM
Obligationer SPD Bloomberg Barclays 7-10 Year U.S Treasury Bond UCITS ETF IEF
Obligationer iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF USD (Acc) IEF

Dessa är relativt lätta att köpa och sälja i nästan vilken mäklare som till exempel Nordnet, Avanza eller Degiro. I allmänhet har de högre förvaltningskostnader än sina motsvarigheter på den nordamerikanska marknaden och lägre likviditet. I vilken utsträckning detta påverkar måste den slutliga lönsamheten återstår att se.

MIFID II-förordningen från Europeiska kommissionen har komplicerat enskilda investerares liv, och det är här att stanna.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

 

 

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *