Inverterad triangel, vad menas med det inom teknisk analys?

Inverterad triangel

Svenska börsens 30 mest omsatta bolag har fått en gemensam säljsignal i form av ett utbrott ur en inverterad triangel. En inverterad triangel har spetsen bakåt i tiden. Prognosen i denna formation är att man tar mellanskillnaden för triangelmax-utbrottspunkten, dvs cirka 1700 minus 1635 = 65 punkter. Nästa steg blir att hitta ett stöd bakåt i tiden som ligger i närheten av 1635 minus 65, dvs runt 1570. Till exempel kan man titta i ett veckodiagram. Först finns det bottnar från två veckor i juli vid 1605, men det ser för litet ut. Topparna från feb-mars-april har varat under en längre tid och är därför mer troligt att börsen går ned dit och får en uppåtrekyl för att sedan gå ned till cirka 1562.

Index ligger nu under ett stort område maj-juni-juli OCH oktober-november, vilket gör att det blir ett kraftigt motstånd uppåt, dvs många som kan vara intresserade av att sälja om kurserna går upp till nivåer där de köpte tidigare.

För två veckor sedan bröt index upp igenom 1660, och många andra börser också. Framtiden såg ljus ut… Men upp som en sol ned som en… Hur ska man göra? ”Ska” kan nog ingen lova, men man kan göra en kvalificerad gissning baserat på hur andra reagerar. Ett tips är att ”Tolka alltid som det är” och agera därefter. Idag är en ny dag. Som ovan i det översta dagsdiagrammet. Utbrott nedåt ur en inverterad triangel, rekyl tillbaka upp mot motståndslinjen och sedan….. Normalt brukar ”sedan” bli att kursen/index fortsätter nedåt.

 

Vad vi mer ser i Bollingerband från programmet Vikingen är att den också gett säljsignal baserat på dagsdata, dvs en kortsiktig sälj på börsen redan för en vecka sedan.

/Peter Östevik, Producktchef Vikingen, peter.ostevik@vikingen.se