Indien drar bort vete och ris från den globala marknaden

Under våren 2022 när de globala vetepriserna sköt i höjden på grund av Rysslands blockad av Ukrainas hamnar vid Svarta havet, verkade Indien redo att hjälpa till att fylla en del av detta tomrum på den globala marknaden. Efter flera år av stora skördar och med lagren på en rekordnivå, var Indien positionerat för att bli en aktör inom internationell vetehandel. Nu ser vi hur Indien drar bort vete och ris från den globala marknaden.

Under våren 2022 när de globala vetepriserna sköt i höjden på grund av Rysslands blockad av Ukrainas hamnar vid Svarta havet, verkade Indien redo att hjälpa till att fylla en del av detta tomrum på den globala marknaden. Efter flera år av stora skördar och med lagren på en rekordnivå, var Indien positionerat för att bli en aktör inom internationell vetehandel. Nu ser vi hur Indien drar bort vete och ris från den globala marknaden.

Under de 12 månaderna fram till mars 2022 exporterade Indien, världens näst ledande veteproducent efter Kina, sju miljoner ton vete, en ökning med 250 procent från föregående regleringsår. En ny tid av möjligheter för indiska veteproducenter verkade vara på väg.

Men bara några veckor senare övergav den indiska regeringen sin plan för ökade export och utfärdade istället ett förbud mot veteexport. Indiens tjänstemän vände kursen som ett resultat av en veteskörd 2022-2023 som var lägre än väntat, stigande livsmedelsinflation och låg statlig veteupphandling under dess MSP-program, vilket påverkar regeringens förmåga att leverera vete under dess inhemska livsmedelsbiståndsprogram.

Den indiska veteskörden 2022-2023 utvecklades bra fram till februari 2022, vilket höjde förväntningarna på ännu en rekordhög skörd. Men en aldrig tidigare skådad temperaturökning i mitten av mars 2022 ledde till en förhöjd andel av mindre, skrumpna och omogna korn, vilket ledde till att veteskörden blev lägre.

Förbudet kvarstår 18 månader senare när den indiska regeringen, tillsammans med resten av världen, försöker hantera hög livsmedelsinflation även om olika myndigheter förutspår en rekordstor veteskörd 2023-2024.

Lyckas inte sänka livsmedelsinflationen

Intressant nog, även om den indiska regeringen har översvämmat marknaden med högt subventionerat vete från statliga lager och har hållit exportförbudet på plats, har den inte lyckats få ner livsmedelsinflationen till önskad nivå.

Förutom att leverera vete till de fattiga till en brant rabatt, började regeringen i april 2020 tillhandahålla gratis vete till miljontals förmånstagare för att avvärja matbrist under covid-19-nedstängningar. Distributionen av spannmål ledde till en nedgång i regeringens livsmedelslager och lägre veteproduktion 2022 och 2023 innebar långsammare än väntat påfyllning av de statliga lagren.

Livsmedelsinflationen, som står för nästan hälften av den totala konsumentpriskorgen i Indien, steg med 6,56 procent i september jämfört med 9,94 procent i augusti. Inflationen i september låg över Indiens (RBI) övre toleransintervall på två till sex procent.

När Indien bestämmer sig för att det har tillräckliga vetelager och livsmedelspriserna sjunker till acceptabla nivåer, har landet en produkt som har blivit mer önskvärd på den globala marknaden de senaste åren. Indisk vetekvalitet har förbättrats under de senaste åren på grund av användningen av nya frösorter. På sidan av förbättrade jordbruksmetoder och bättre mekanisering har bättre frön förbättrat kvaliteten på indiskt vete. Indiskt vete med 12 till 13 procents protein är ganska vanligt nu.

Fler munnar att mätta

Efter att nyligen ha passerat Kina som det mest befolkade landet i världen med 1,4 miljarder människor, som står för nästan 18 procent av världens befolkning, är det en växande utmaning att hålla sina medborgare matade till ett överkomligt pris.

Indiens befolkning har inte bara överträffat Kina, som har försökt begränsa befolkningstillväxten de senaste åren, den växer i mycket snabbare takt och ökar med 0,8 procent från 2021 till 2022. Under samma period ökade Kinas befolkning med bara 0,1 procent.

Förutom klimatförändringar finns andra frågor som negativt påverkar Indiens förmåga att producera vete, inklusive små markinnehav, otillräckliga mängder frön för nyligen släppta sorter, brist på information bland bönder om ny teknik, sen sådd, dyra insatser, dålig frökvalitet, brist på arbetskraft och lågt organiskt material i jorden.

Det finns också frågan om landets vattenförsörjning. En studie från 2017 förutspådde att Punjab, landets överlägset största veteproducerande region, skulle tömma sin grundvattenförsörjning till 2039.

För att ta itu med denna fråga tar Punjabs regering ut avgifter för att utvinna grundvatten från staten från alla användare som inte är undantagna, inklusive industrin. Denna policy omfattar dock inte grundvattenanvändning för jordbruk, dryck och hushållsändamål.

I ett försök att bli mer självförsörjande på spannmål och oljeväxter, utökade Kina, som under många år var emot att odla genetiskt modifierade grödor, nyligen pilotplanteringen av genetiskt modifierade majs och sojabönor, i syfte att påskynda kommersialiseringen av biologisk förädling. Pilotplanteringen började 2021, och den utökades till jordbruksmark i norra Kinas autonoma region inre Mongoliet och sydvästra Kinas Yunnan-provinsen 2022.

Protektionistiska åtgärder med ris

Medan Indien aldrig har varit en betydande aktör i den globala vetehandeln, har det historiskt sett varit på eller nära toppen av risexporten på grund av ett betydande överskott av matsäd. Faktum är att Indien vanligtvis står för cirka 40 procent av världens rishandel. Men den senaste ökningen av livsmedelspriserna har lett till att den indiska regeringen förbjuder export av icke-basmatiris och inkluderar en tull på 20 procent på export av förkokt ris.

Förbudet påverkar 7 miljoner till 8 miljoner ton indisk risexport, eller 15 procent av den globala rishandeln. Det återstår att se hur mycket av det ris som påverkas av förbudet som kommer att avledas till inhemsk konsumtion.

Medan den indiska regeringen gör allt för att minska matinflationen inför valet 2024, påverkar exportförbuden mot vete och ris och andra protektionistiska åtgärder negativt länder som är beroende av import av världens två viktigaste livsmedelssäd.

Länder som Bangladesh, Sri Lanka, Förenade Arabemiraten, Jemen och Filippinerna är bland de nationer som är starkt beroende av transporter av vete från Indien. Och risexportförbudet, som tillkännagavs i augusti, har bidragit till en topp i de globala rispriserna. FNs livsmedels- och jordbruksorganisations prisindex för alla sorters ris i september föll med 0,5 procent från månad till månad men var fortfarande 28 procent högre än samma månad 2022.

Enligt en CoBank-rapport är indiska risbönder isolerade från fallande rispriser av regeringen så risproduktionen kommer sannolikt inte att påverkas av exportförbudet.

Riskonsumtionen i Indien har generellt varit stabil under de senaste åren, men den inhemska riskonsumtionen under de senaste åren har stimulerats av den indiska regeringens ansträngningar att bygga upp och avlasta sina rislager för att hantera oro för matinflationen.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *