Den schweiziska centralbanken höjer räntorna med 50 punkter trots oron i Credit Suisse

Den schweiziska centralbanken höjde sin referensränta med 50 punkter på torsdagen, vilket tog den till 1,5 procent. Räntan är den fjärde höjningen i rad och förändringen av styrräntan är i linje med analytikers förväntningar.

Den schweiziska centralbanken höjde sin referensränta med 50 punkter på torsdagen, vilket tog den till 1,5 procent. Räntan är den fjärde höjningen i rad och förändringen av styrräntan är i linje med analytikers förväntningar.

Den ytterligare penningpolitiska åtstramningen har införts för att motverka “den förnyade ökningen av inflationstrycket”, sa banken i ett pressmeddelande. Det sade också att ytterligare höjningar “inte kan uteslutas … för att säkerställa prisstabilitet på medellång sikt.”

Den genomsnittliga årliga inflationen kommer att vara i genomsnitt 2,6 procent 2023 och 2 procent 2024 och 2025, enligt en ny prognos från den schweiziska centralbanken, med inflationen som förväntas ligga på 2,1 procent i slutet av 2025.

Den senaste räntehöjningen kommer eftersom den inhemska inflationen fortfarande ligger långt över den schweiziska centralbankens mål på mellan 0 procent och 2 procent.

Den schweiziska inflationen steg till 3,4 procent i februari jämfört med föregående år, vilket överträffade analytikers förväntningar, även om konsumentpriserna bara är en bråkdel av de skyhöga priserna för landets europeiska grannar.

Landets räntor flyttade först ut ur negativt territorium i september, och den schweiziska centralbanken hade överraskat marknaderna i juni när den höjde räntorna för första gången sedan 2007.

Den schweiziska centralbanken hade antytt att det skulle kunna bli ytterligare räntehöjningar i horisonten om inflationstrycket fortsatte.

“Det kan inte uteslutas att ytterligare höjningar av SNB-styrräntan kommer att vara nödvändiga för att säkerställa prisstabilitet på medellång sikt”, heter det i ett pressmeddelande från centralbanken i december.

“För att tillhandahålla lämpliga monetära villkor är SNB också villig att vara aktiv på valutamarknaden vid behov”, tillade den.

Den schweiziska nationalbanken har varit i det globala rampljuset under den senaste veckan efter att den gick med på att låna ut den ansträngda långivaren Credit Suisse upp till 50 miljarder schweiziska franc (53,68 miljarder dollar). Aktier i långivaren hade rasat på nyheterna att dess största investerare, Saudi National Bank, inte skulle ge ytterligare ekonomiskt stöd.

Den resulterande likviditetsräddningen och UBS övertagande kom efter en tumultartad serie skandaler och förluster för Credit Suisse.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *