DAGS FÖR DAX? Huvud-Skuldra-formation

Det tyska indexet DAX30 har bildat en huvud-skuldra formation. Formationen har ännu inte givet någon signal om nedgång. Stödet på cirka 11800 kanske håller. Om det håller, betyder det att de tyska kurserna är som lägst nu. Om stödet däremot bryts, indikerar det en stor nedgång i Tyskland. Tar man skillnaden i huvud-skuldra-formationen, huvud-halslinje(stödet), blir det 13500-11800=1700 punkter. Det vill säga cirka 10% nedgång. En del hävdar att den svenska optionsmarknaden styrs mycket av DAX30.

Men… stödet är idag ännu inte brutet och därför har vi ingen säljsignal ännu enligt huvud-skuldra-formationen. Men det är mycket aktuellt att bevaka! Kursbandsmodellen i bilden har redan gett säljsignal om man tittar på veckodiagrammet, vilket brukar vara en utmärkt modell för index och fonder.

En huvud-skuldra-formation är bland de starkaste signaler som finns när det kommer till omslag av trenden. Kanske 90% trovärdighet. Ett vanligt beteende är att index går ned genom stödet, faller snabbt och får också ganska snabbt en rekyl upp tillbaka mot halslinjen, för att sedan fortsätta ned. Ungefär som Nasdaq 100 beter sig just nu, först ett omslag, ned och sedan en rekyl upp tillbaka mot närmaste motståndet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *