Är guld slut som inflationshedge?

Har vi sett slutet för guldet som en inflationshedge? Kommer kryptovalutor som Bitcoin att ersätta denna ädelmetall som en inflationssäkring? Placerare måste diversifiera sina inkomstflöden och investeringsportföljer om de vill skapa en varaktigt portfölj som tål marknads- och valutaskakningar. Under ekonomiska nedgångar har den historiska diversifieraren alltid varit guld och ädelmetaller.

Har vi sett slutet för guldet som en inflationshedge? Kommer kryptovalutor som Bitcoin att ersätta denna ädelmetall som en inflationssäkring? Placerare måste diversifiera sina inkomstflöden och investeringsportföljer om de vill skapa en varaktigt portfölj som tål marknads- och valutaskakningar. Under ekonomiska nedgångar har den historiska diversifieraren alltid varit guld och ädelmetaller.

Om och om igen har forskning visat att guld håller sitt värde exceptionellt bra under lågkonjunkturer. Detta gäller särskilt finanskrisen 2007-2009, då den kumulativa utvecklingen av guld var 19 procent medan den amerikanska aktiemarknaden föll med 35 procent.

Om ditt företag drabbas hårt under en lågkonjunktur eller marknadskrasch kan guld rädda dig. Men på sistone har den meteoriska ökningen av kryptovalutan Bitcoin väckt intresse för den som morgondagens inflationssäkring och den eventuella efterträdaren till guld.

Våra läsare frågar nu mer än någonsin om guldets framtid och om Bitcoin så småningom kan ersätta det. Därför har jag bestämt mig för att äntligen dela mina tankar om varför jag tror att Bitcoin är här för att stanna men inte kommer att kunna ersätta guld som världens reservtillgång – åtminstone inte när som helst snart.

Guld och Bitcoin: konkurrenter eller komplement?

Bitcoin och andra kryptovalutor har nyligen fångat uppmärksamheten hos institutionella investerare som letar efter nästa generations katastrofhedge. Institutioner och privatinvesterare strömmar nu till den digitala tillgångsklassen i oöverträffade siffror – mellan Q3 och Q4 2020 steg den genomsnittliga institutionella investeringen i världens största kryptofond från 2,9 till 6,8 miljoner USD. Bara i december steg priset på bitcoin (BTC) med 47 procent.

Även om JPMorgan Chase nyligen ansåg att “Bitcoins konkurrens med guld redan har börjat” finns det få bevis som tyder på att framgången för en tillgång (BTC) innebär att en annan avvecklas (guld).

Demografiska trender bekräftar att tidvattnet vänder, med många yngre investerare som föredrar digitala tillgångar framför fysiska metaller. Till exempel är det bara 7,5 procent av millenials i åldrarna 25-34 som äger guld och silver, medan bland rika millenials äger 25 procent kryptovaluta (och 31 procent är intresserade av att förvärva det).

Även om det är sant att vissa privatpersoner värmer upp för kryptovalutor, vänder institutionella investerare inte ryggen på guld. Till exempel, under andra hälften av 2020, tog Warren Buffetts värdepappersföretag en position på 565 miljoner dollar i Barrick Gold. Under föregående kvartal köpte Ray Dalios Bridgewater & Associates en andel på 400 miljoner dollar.

Fallet för en dubbel hedge

Det är inte helt sant att guld och kryptovalutor tjänar samma syfte. Även om de båda är värdebevarare som kan ge ett skyddsnät mot inflationsrisk, är deras användningsfall olika. Å ena sidan kan guldmetaller användas vid tillverkning av smycken och elektronik. Å andra sidan kan bitcoin underlätta omedelbara gränsöverskridande betalningar och överföringar utan begränsning från centrala myndigheter.

Därför, när vi zoomer ut och visar de två tillgångarna från en mikroekonomisk lins, är det tydligt att de två tillgångarna är funktionellt åtskilda. Men med tanke på att varken är nära kopplat till värdet av den amerikanska dollarn är det troligt att båda kommer att fortsätta att fungera som viktiga säkringsverktyg som företagets egna tillgångar.

På detaljhandelssidan är det tydligt att ungdomar gynnar krypto framför guld. Ändå finns det många fördelar som guld vid denna tidpunkt utgör över kryptovalutor som en bevarare av värde och bytesmedel. Dessa fördelar gör det svårt att tro att guld någonsin kommer att förlora sin glans för enskilda pensionsinvesterare, inklusive:

• Långsiktig prisstabilitet.

• Säker lagring i valv.

• Förvaringsinstitut övervakning av individuella pensionskonton i guld eller silver.

• Verkligt industriellt verktyg.

• Bevisad livslängd under årtusenden.

Samtidigt kommer bitcoin och altcoins just nu att åldras efter en tumultig 12-årig mognadsperiod. Bitcoin är mer än “tusenårig guld.” Snarare är det ett fjädrande, peer-to-peer betalningsnätverk och värdeförvaring som förtjänar erkännande tillsammans med, snarare än i motsats till, guld och silver.

Gold Versus Crypto: Överväg att satsa på båda 2024

Kort sagt, jag är positiv till både guld och bitcoin under det kommande året och hittills finns det inga signaler på marknaden som indikerar att någon av tillgångarna försvinner när som helst snart. Både den gula metallen och BTC har liknande spekulativa funktioner men har väldigt olika individuella egenskaper och användningsfall, vilket gör dem kompletterande investeringar snarare än konkurrenter.

Även om mer institutionella pengar sannolikt kommer att strömma till BTC det kommande året, utgör detta inte ett existentiellt hot mot guld. Inte i närtid, åtminstone. Det är mer troligt att vi kommer se guld och BTC bli tandemsäkringar med priser som blir nära korrelerade. Med andra ord verkar det som om vi stirrar nedåt i en framtid med två stora inflationssäkringar snarare än en.

Om du är investerare kanske det värsta du kan göra är att bara sitta på kontanter. För att skydda ditt företag vid storskalig inflation, överväga att diversifiera med tillgångar som inte är korrelerade med den amerikanska dollarn, som bitcoin och guld, 2024.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *