Världens största ETF fyllde precis 30 år

I och med att världens största ETF precis fyllde 30 år har det i framförallt USA varit en hel del skriverier om börshandlade fonder, och om SPY i synnerhet de senaste dagarna. Visste du detta om börshandlade fonder.

Världens största ETF fyllde precis 30 år.   I framförallt USA har det varit en hel del skriverier om börshandlade fonder, och om SPY i synnerhet de senaste dagarna. Visste du detta om börshandlade fonder ?

Födelseplats för världens första börshandlade fond var inte USA om många tror utan faktiskt Kanada, där den första börshandlade fonden blev publik 1990. Till USA kom dessa produkter först två år senare på grund av regulatoriska orsaker.

Denna bransch är i dag värd cirka nio (9) biljoner dollar globalt sett.

Världens största ETF är amerikanska SPDR S&P 500 ETF, med kortnamnet SPY som spårar det amerikanska indexet S&P 500. SPY har en förvaltad volym på 375 miljarder dollar.

Lite intressanta fakta om SPY-ETF

1. Det är det mest likvida instrumentet i världen. Omkring 39 miljarder dollar av denna börshandlade fond handlas varje dag. Det är tre gånger (!) mer än Apples aktier.

2. SPY har en förvaltningsavgift på 0,0945 %. Detta innebär att State Street får in 350 miljoner dollar i intäkter enbart från denna produkt. (Vad har dina fonder för förvaltningsavgifter?)

3. SPY är den första börsnoterade ETF:en i USA – men inte den billigaste. Den titeln tillhör utmanarna iShares Core S&P 500 ETF (IVV) och Vanguard 500 Index Fund ETF (VOO), båda tar ut 0,03 %. Båda följer samma index som SPY.

Vikingen erbjuder i dag kursdata på amerikanska och nordiska ETF:er. Vi sonderar just nu intresset bland våra kunder för att se om ni vill att vi erbjuder kursdata på de europeiska ETFer (börshandlade fonder) som handlas på Xetra i Tyskland. Är du en av dem som vill ha detta så maila till  support@vikingen.se . Får vi tillräckligt många intressenter kommer vi att addera denna kursdata.

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc..

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *