USA förbjuder blankningar säger JP Morgan

Analytiker på JP Morgan tror att amerikanska tillsynsmyndigheter kan rikta in sig på blankningar för att förhindra en smitta mitt i den stigande bankkrisen.

Analytiker på JP Morgan tror att amerikanska tillsynsmyndigheter kan rikta in sig på blankningar för att förhindra en smitta mitt i den stigande bankkrisen.

Med flera amerikanska banker som kollapsade nyligen, har branschaktörer hävdat att blankare skrämmer folk att tro att krisen skulle fånga fler banker. JP Morgans analytiker noterade att detta argument tillfälligt kan tvinga tillsynsmyndigheter att stoppa blankningsverksamheten. Blankning är en form av investering som ser ut att tjäna på en nedgång i priset på ett värdepapper. Det innebär att den som ingår positionen börjar med att sälja aktier för att sedan försöka återköpa dem till ett billigare pris. Det är således det omvända förhållningssättet mot att köpa en aktie med förhoppningen att den skall stiga.

Varför blankning kan förbjudas

Den 4 maj skrev American Banker Association (ABA) till U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) och uttryckte oro över att blankningssäljare kan manipulera marknaden. ABA:s Chief Policy Officer Naomi Camper noterade att en del aktiehandel trotsar de underliggande grunderna.

Samtidigt lyfte JP Morgan fram denna oro i sin analys. Enligt bankjätten har den aldrig sett en situation där en “perfekt frisk bank” hamnar i händerna på FDIC [Federal Deposit Insurance Corporation] inom en mycket kort period.

Bankirerna noterade vidare att trycket påverkade även banker i goda finansiella ställning eftersom fler amerikaner nu oroar sig för sina pengar i dessa banker. Short Sellers har anklagats för att ha väckt farhågor som leder till betydande kurssvängningar på aktier i flera regionala banker. Pacific Western i Los Angeles och First Horizon i Tennessee har sjunkit avsevärt i värde under de två månaderna.

Blankare gör stora vinster under bankkrisen

Medan tre stora regionala banker som har 532 miljarder dollar i inlåning redan har misslyckats, verkar blankare simma i vinster. Dataföretaget Ortex rapporterade att säljare hade satsat 1,2 miljarder dollar mot dessa kämpande aktier.

Per den 4 maj ska dessa blankare ha tjänat 379 miljoner dollar genom att sälja aktier i First Horizon, PacWest och Western Alliance.

Trots krisen rapporterade opinionsundersökningsföretaget Ipsos att de flesta amerikaner fortfarande litar på sina banker. Enligt undersökningen har de flesta amerikaner en hel del eller ett stort förtroende för stabiliteten i sin bank och säkerheten för sina insättningar på sin bank.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *