La Niña kan få sockerpriserna att stiga ytterligare

Enligt Wall Street Journal handlas socker till den högsta nivån på tio år. Samtidigt så råder en viss oro kring utbudet, Argentina har drabbats av värmeböljor under sommaren, det vill säga vår vinter och i Brasilien finns det visserligen gott om socker, men det råder svårigheter kring att kunna exportera denna råvara vilket kan få sockerpriserna att stiga ytterligare.

Enligt Wall Street Journal handlas sockerpriserna till den högsta nivån på tio år. Samtidigt så råder en viss oro kring utbudet, Argentina har drabbats av värmeböljor under sommaren, det vill säga vår vinter och i Brasilien finns det visserligen gott om socker, men det råder svårigheter kring att kunna exportera denna råvara vilket kan få sockerpriserna att stiga ytterligare.

Redan nu vet vi att den argentinska sockerproduktionen minskar med 10 procent i år, vilket gör att det finns risk för att sockerpriserna fortsätter att stiga. Argentina är den femte största sockerproducenten i Latinamerika. Det förväntas att Argentina kommer att producera cirka 1,55 miljoner ton socker för säsongen 2022/2023, en minskning med 10 procent jämfört med förra årets skörd.

Av detta är 1,47 miljoner ton socker som gåt till inhemsk konsumtion, medan cirka 250 000 ton socker exporteras. Argentina importerar inte socker.

La Niña-fenomenet

Argentinas sommarmånader (december till mars) går igenom en rekordvärmebölja. Maximiliano Herrera, en klimatolog från CNN, hävdar: “Det finns inget liknande som någonsin har hänt i klimathistorien i Argentina i denna skala.” Temperaturen i mars har varit 8 till 10 grader varmare i olika delar av landet. Ett andra år i rad av la Niña-fenomenet har orsakat dessa värmeböljor i Argentina.

La Niña uppstår när havstemperaturen svalnar i de östra och centrala delarna av Stilla havet. La Niña påverkar varje geografisk region på olika sätt. Det kan ge extrema regn eller torka till vissa länder. Det har lett till en intensiv torrhet i Argentina och förstört skördar i hela landet, något som gör att landet kommer att ha den lägsta skörden sojabönor på mer än trettio år.

Källa: SMN

De extrema värmeböljorna La Niña förde med sig till Argentina har varit fruktansvärda för det sydamerikanska landets sockerindustri. Det förväntas att både Argentinas sockerproduktion och export kommer att minska denna skörd.

Den nuvarande argentinska ekonomiska krisen

Inflation och en instabil valuta har orsakat förödelse i den argentinska ekonomin under de senaste årtionden. Den argentinska centralbanken har höjt räntorna till 52 procent för att dämpa inflationen som ligger på 70 procent. Denna ekonomiska kris på utbudssidan har fått priset på många inhemska varor att öka. Minskningen av produktionen kan få höga inhemska sockerpriser att stiga ännu mer i Argentina. Den argentinska regeringen har satt pristak på olika livsmedel men inte socker.

Sockerpriserna steg kraftigt i Argentina mellan 2018 och 2022. Det argentinska konsumentprisindexet för socker ökade från 122,8 till 1034 (134 procent prisökning).

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *