Lektion 31

Trailing Stop


Beskrivning:

Trailing stop används för att skydda en vinst, man går ur när aktien är under en viss nivå från högsta vinsten.
Det betyder att du traditionellt bör sätta nivån i förhållande till high snarare än close.
Det gäller att inte tappa pengarna när kursen sjunker efterhand, vilket innebär att man skall minnas den högsta high man haft efter köp, och göra beräkningarna från den.

Syftet med stoppar vare sig dessa är så kallade trailing eller statiska är att mekanisera likvideringsprocessen. Man behöver alltså inte själv göra bedömningen att det är dags att sälja en aktie utan stoppen tvingar en till detta. Hur många gånger har man inte suttit med en aktie som bara sjunker och tänkt “nu kan den inte sjunka mera, imorgon vänder det”. Av någon konstig anledning gör den dock sällan det.

Automatiseringen av likvideringen förhindrar detta. Syftet är alltså att undvika okontrollerade och escalerande förluster. Nästa positiva effekt av trailing stops är att man inte går ut för tidigt i en starkt trendande aktie. Ofta när man köpt en aktie som går väldigt starkt tänker man “jädrar vad bra den har gått, nu kan den inte gå längre!” och så säljer man, bara för att se aktien gå upp yttligare 10 eller 20%. I detta fall kan en trailing stop se till att man inte går ur för tidigt utan surfar med trenden. Således kan en rätt utnyttjad trailing stop hjälpa en att bättre följa två av en aktiehandlares grundregler : Let your profits run och Cut your losses.


Tolkning:

Det finns många olika sorters trailing stop.
Det finns dock 3 olika metoder som dominerar. 

Den första är en procent stop. 
Här placerar man stoppen en viss procent sats under dagens slutkurs (eller dagshögsta om man föredrar). Antag att en aktie stänger på 100kr, och man använder en 5% stop. Då skall stoppen placeras vid 95. Således säljer man om kursen går till 94,90.

Den andra är att använda ett glidande medelvärde.
Man plottar helt enkelt ett glidande medelvärde och när kursen bryter detta aktiveras stoppen. Ju längre medelvärde man använder desto större rekyler tål man innan stoppen aktiveras.

Den tredje metoden är “skjut från höften”. (samma som sidan om Stopp Loss)
Man placerar helt enkelt stoppen där man själv finner lämpligt. Oftast väljer man att placera den under starka motstånd eller trendlinjer. Man placerar alltså stoppen vid ett ställe där man anser att uppåttrenden sannolikt brutits om kursen når dit. 

Det svåraste med trailing stoppar är alltid hur och var man skall placera dem. Om man använder allt för vida stoppar riskerar man större förluster innan man blir utstoppad. Dessutom ger man tillbaka mer av pappersvinsten när tjurrusning väl reverserar. Om man däremot väljer tajta stoppar riskerar man att bli utstoppad alldeles för tidigt.
Själv använder jag alltid stoppar.

Generellt brukar jag sätta stopparna ca: 30-40% under optionens dagshögsta kurs. Procent satsen varierar dock beroende på kvarvarande löptid. Beträffande aktier väljer jag istället att själv manuellt placera stopparna där jag tycker verkar rimligt, delvis beroende på min åsikt om marknaden i helhet. Dock försöker jag att stenhårt följa stopparna. Detta har räddat mig många gånger. Framför allt anser jag att stoppar är nyttiga då man “skjuter för bottnar” som jag ofta gör.

Däremot kan ingen komma och påstå att det är lätt att sälja en aktie man tror stenhårt på bara för att stoppen säger åt en att göra detta

Källa: Okänd i ett mail

 


Lektion 32: Fishnet

in Modeller Tags: StopLossOmslag Procent

Related Articles