Ingen tydlig riktning för guldpriset

Feds räntehöjningar pausar förväntningarna och bräckliga marknadssentiment för att fungera som medvind för guldpriset som inte visar någon tydlig riktning. Investerare ser på FOMC-möten och framåtriktad vägledning.

Feds räntehöjningar pausar förväntningarna och bräckliga marknadssentiment för att fungera som medvind för guldpriset som inte visar någon tydlig riktning. Investerare ser på FOMC-möten och framåtriktad vägledning.

XAU/USD upplever för närvarande milda förluster runt $1 960-området men det är fortfarande redo för en veckovinst. Men förväntningarna på uppehållet i räntehöjningarna från Federal Reserve fungerar som en medvind för guld, medan stigande amerikanska obligationsräntor begränsar dess uppåtpotential. Istället fokuserar investerare på veckans amerikanska inflations- och FOMC-möte.

Förväntningar på att Federal Reserve (Fed) kommer att avstå från att höja räntorna under sitt kommande möte den 13-14 juni hindrar USD-tjurar från att göra aggressiva satsningar och försvagar därmed greenbacken. De senaste centralbankernas oväntade räntehöjningar tyder dock på ytterligare åtstramning, vilket kan begränsa den gula metallens uppåtpotential. Marknaderna prissätter en hög sannolikhet för en räntehöjning från Fed i juli, med chanserna på cirka 85 procent. Dessutom har sannolikheten för en räntesänkning i slutet av året minskat från 50 procent i början av veckan till cirka 15 procent.

Amerikanska obligationsräntor steg på fredagen. Den 10-åriga obligationsräntan handlas till 3,75 procent, medan 2- och 5-åriga räntorna ligger på 4,60 procent och 3,92 procent. Eftersom amerikanska obligationsräntor kunde anses vara alternativkostnaden för att hålla den gula metallen, tyngde högre räntor på guld.

Å andra sidan försämrade förväntningarna på en global nedgång efter Kinas konsumentprisindex (KPI) marknadens humör. Kinas KPI sjönk med 0,2 procent i maj, medan producentprisindex (PPI) upplevde sin mest betydande nedgång sedan februari 2016, föll med 4,6 procent på årsbasis och pekar på en avmattning av den ekonomiska aktiviteten.

XAU/USD-nivåer att titta på

Enligt det dagliga diagrammet förblir de tekniska utsikterna för XAU/USD neutrala till baisse. 20- och 100-dagars Simple Moving Averages (SMA) verkar konvergera mot $1 950-området för att utföra ett baisseartat kors. I så fall skulle fler nedåtgående rörelser kunna spela in.

På nackdelen är nästa stödnivåer att titta på den nämnda $1 950-nivån, följt av 100-dagars Simple Moving Average på $1 940 och $1 920-zonen. Omvänt är 20-dagars Simple Moving Average på $1 965 nyckeln för att guld ska få ytterligare dragkraft. Om det rensas kan priset se en brantare rörelse mot $1 980-området och sedan det psykologiska märket på $2 000.

XAU/USD

Överblick
Sista pris 1961.54
Daglig förändring -3.86
Daglig förändring -0.20
Trender
SMA20 1967.42
SMA50 1990.56
SMA100 1940.93
SMA200 1840.28

Guldpriset, veckodata

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *