Dow Jones nådde 40 000 efter förnyade förhoppningar om USAs ekonomi

Dow Jones nådde 40 000 kort för första gången i torsdags mitt i förnyade investerarförhoppningar om en "mjuk landning" för den amerikanska ekonomin efter en gynnsam inflationsrapport. Indexet backade något vid börsens stängning och landade på 39 869.

Dow Jones nådde 40 000 kort för första gången i torsdags mitt i förnyade investerarförhoppningar om en “mjuk landning” för den amerikanska ekonomin efter en gynnsam inflationsrapport. Indexet backade något vid börsens stängning och landade på 39 869.

Indexet, som består av aktier i 30 stora företag som Apple och McDonald’s, har ökat blygsamma 6 procent under året. De andra stora amerikanska aktieindexen, S&P 500 och Nasdaq, slog också rekord och har överträffat Dow med sina uppgångar hittills under året.

Biden-Harris-kampanjen släppte ett uttalande som kallar milstolpen “bara ytterligare ett exempel på hur president Biden stärker vår ekonomi och hjälper till att säkra pensioneringen av miljontals amerikaner över hela landet.”

Under onsdagen rapporterade Bureau of Labor Statistics att konsumentprisindexet klättrade med 3,4 % för april – under analytikernas förväntningar och med en tydlig trend mot ytterligare inbromsning eller avtagande pristillväxt.

“Nyheten om kärninflation [exklusive mat- och energipriser] var bättre än väntat”, säger Gary Pzegeo, chef för ränteintäkter på CIBC Private Wealth US, i ett uttalande. “Kärnvaror [som bilar] fortsätter att vara i direkt deflation, bostadsinflationen avtog och andra tjänster förbättrades från månad till månad. Detaljhandelsförsäljningen visade också en viss inbromsning från den tidigare heta konsumentsektorn. ”

Investerare tenderar att gynna inbromsning eftersom det betyder att priserna fortfarande rör sig uppåt – men i en mer hållbar takt. Detta har också konsekvenser för räntorna – kostnaden för att låna pengar för allt från kreditkort till billån och, indirekt, för bolåneräntor.

Marknaderna hade en tuff vår, eftersom tre på varandra följande rapporter visade att inflationen tog fart – från 3,1 % i januari till 3,5 % i mars. Dow Jones Industrial Average föll med cirka 5 % mellan slutet av mars och början av april då ekonomer och investerare orkade över huruvida framstegen med inflationen hade avstannat eller inte.

Aprilrapporten, som återspeglade den första nedgången i inflationen sedan början av året, verkar ha mildrat en del av dessa farhågor.

“Efter tre månader av inflationsstörningar satte aprilrapporten en mjuk landning och 2024 års räntesänkning i sikte för investerare”, sa Julia Pollak, ZipRecruiters chefsekonom, i ett uttalande.

Federal Reserve fortsätter att sikta på en inflation på 2%. Om centralbanken tror att pristillväxten avtar mot den siffran, kan den överväga att sänka styrräntan från den nästan 5,5%-nivå den har legat på i ungefär ett år.

Om räntorna går ner, skulle det hjälpa till att sänka månatliga betalningar för företag och konsumenter i hela ekonomin.

Naturligtvis är aktiemarknaden också bunden till företagens resultat – och just nu rapporterar börsnoterade företag robusta vinster. Under årets första kvartal slog ungefär tre fjärdedelar av alla företag sina vinstberäkningar, en högre takt än det historiska genomsnittet.

Tidigt på torsdagen anslöt sig Walmart till deras led när det rapporterade resultat över analytikernas förväntningar.

“Dålig ekonomi? Börsnoterade amerikanska företag ser det inte, eftersom företagens vinstförväntningar rör sig stadigt högre, säger Bankrate-analytikern James Royal i ett uttalande. “Starka nuvarande vinster och ökade vinstförväntningar driver S&P 500 till nya rekordnivåer.”

En starkare aktiemarknad bör också ge en oväntad chans för många amerikaner som tittar på deras 401(k)-saldon. En rapport från Bank of America Institute om pensionssparande visade att det genomsnittliga kontosaldot ökade från 78 883 USD i mars förra året till 92 142 USD i mars i år, en ökning med nästan 17 %.

Men för många konsumenter, särskilt låginkomsttagare, känns den amerikanska ekonomin fortfarande inte bra. Den senaste undersökningen om konsumenternas sentiment från University of Michigan har sjunkit till sin lägsta nivå på sex månader. New York Federal Reserves senaste undersökning av konsumenternas förväntningar visade att amerikaner förväntar sig att inflationen faktiskt kommer att förvärras på kort sikt, även om rapporten kom före veckans inflationsrapport.

Rapporten visade också att arbetare känner sig mindre säkra på arbetsmarknaden, med den genomsnittliga upplevda sannolikheten att hitta ett jobb om ens nuvarande jobb försvann minskade till sin lägsta läsning sedan april 2021.

Men sammantaget visar majoriteten av datapunkter en amerikansk ekonomi som nynnar med.

“Den fortfarande friska konsumenten, starka arbetsmarknaden, potentiellt lägre priser som hjälper bostäder och förbättrad tillverkning tyder på en ekonomi som kan överraska till uppåtsidan resten av 24”, skrev Ryan Detrick, chefsstrateg på Carson Group, i en analys tidigare den här månaden.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *