Börsen

Nuläget på börsen

Det ser i dagsläget bra ut med små moln på himlen för börsen. I horisonten verkar det komma in större moln men kommer inte nämnvärt att påverka negativt den närmaste om inte Trump skriver något på Twitter. Vill du själv bevaka börser, aktier, valutor, råvaror. Använd börsprogrammet Vikingen. Klicka här för att läsa mer.

Teknisk analys av börsen

Nästan alla index pekar uppåt på dags basis (Bull) efter maj månads dåliga start. På veckobas pekar däremot nästan alla börsindex neråt (Bear). Järn priset är över 100$

Fundamental analys av börsen

Senaste rapporterna var generellt väldigt bra med en del negativa signaler.

Makroekonomi

Handeln i världen mellan länder minskar.

Börsen i USA

FED höjer inte räntan 2019Q1

Samtal med Kina pågår, Samtal med Brasilien pågår, Samtal med Europa pågår, Samtal med i stort sett alla pågår för att skydda den inhemska industrin.

Olika Index pekar åt olika håll

Wall Street är nästan All Time High

Aktiemarknaden i Sverige

OMX är nästan All Time High

Riksbanken höjer inte räntan 2019Q2

SEK förblir svag

Europa-översikt

Brexit förlängdes och snart orkar ingen bry sig längre när utträde sker.

Index pekar åt olika håll

ECB höjer inte räntan 2019

Asien-översikt

Kina bromsar, men har fortfarande ca 6% tillväxt och man genomför stödåtgärder.

Japan har måttlig till svag återhämtning. Indien är nu lite skakigt eftersom man håller val men val platsundersökningar säger att Modi behåller makten.

Analys en månad tom Q2 rapportsäsongen

Mörka moln börjar hopa sig på himlen i form av att handelsavtal mellan USA och Kina blir framflyttade och att verkligheten om att företagens förväntade framtida vinster inte är så jätte bra. Kan bli regn eller tom regn storm om Brexit och USA handelssamtal med ”alla” eller någon skapar handelshinder.

Teknisk analys

Inget pekar på en nedgång eller uppgång av börsen. Börsen har hög volatilitet. Möjligen kan en viss nedgång skönjas.

Fundamental analys

Inför nya rapportsäsongen 2019Q2 har vissa företag indikerat att tillväxten avtar eller minskar och att förväntningar skall skruvas ner .

Makroekonomi

USA

Ingen räntehöjning från FED men Trump kräver en räntesänkning.

Samtalen med Kina börjar eventuellt närma sig ett resultat men blir nog inte kompletta då immateriella avtal inte kommer att ingå. Kommer de någonsin att ingå? Men Trump anser att han vunnit även utan avtal.

Utifrån de signaler som finns från mäklare och företag bör inte börsen stiga.

Sverige

OMX når All Time High eller ligger som idag.

Riksbanken höjer inte räntan då EU inte höjer.

SEK förblir svag.

Regeringen är lite bakbunden då de inte har egen budget för att genomföra eventuella stimulerande åtgärder.

Europa

Brexit är ovisst. Blir det ny Brexit omröstning i UK, accepteras det avtal som finns eller blir det en hård Brexit?

Index pekar nedåt då Brexit är kaosartat.

ECB höjer inte räntan.

Asien

Kina gör vissa eftergifter i avtal med USA, som på kort sikt eventuellt dämpar tillväxten något. Många andra asiatiska länder kan bli vinnare om det blir någon typ av handelshinder mellan Usa och Kina.

Japan visar inga tecken på någon större förändring.

Valet i Indien är avklarat och Indien kommer att ha tillväxt om en stark regering kan bildas och att inga nya konflikter med grannländer uppstår.

Analys av börsen 2019

Det har börjat regna eventuellt är det stormvarning. Fundamenta och handeln mellan länder är det avgörande om hur många millimeter regn det kommer, Kommer säkert att bli kraftiga vindbyar och eventuellt storm. Eventuellt kan solen titta fram i Asien och med lite tur kanske solen tittar fram i slutet av året i resten av världen. De länder som har möjlighet kommer att sänka räntan till exempel Australien. Generellt är arbetslösheten och inflationen låg vilket inte stämmer enligt Philipskurvan då högkonjunktur ger låg arbetslöshet och hög inflation.

Teknisk analys

Just nu pekar många kurvor uppåt trots nedgången för några veckor sedan men ökningstakten på till exempel OMX och S&P 500 börjar avta och derivatan kommer att vara negativ på månadsbasis om en till två månader om trenden håller i sig.

OMXS 30 månad

OMXS 30 vecka

S&P 500 månad

S&P 500 vecka

Fundamenta

Allting tyder på att konjunkturen har peakat med sämre rapporter som följd.

Makroekonomi

USA

Ingen ränteökning från FED för att dämpa marknaden. Under 2019 är nog fortfarande en räntesänkning mer sannolik.

Trumps politik kommer inte att skapa ökad världshandel och eventuellt kan USA och EU hamna i en ”större” handelskonflikt.

Utifrån de signaler som finns från företag blir index inte bättre .

Sverige

Riksbanken höjer inte/ kan inte höja räntan då EU inte höjer och sänker inte då man inte har några marginaler. Kommer man att vara tvungen att devalvera sig ur igen eller kommer man att låta kronan falla genom att bara fokusera på inflation vilket kan skrämma investerare för Sverige? Inflationen brukar understiga målet vid recession.

SEK förblir svag vilket kan leda till uppköp av Svenska företag. Finns det zombie företag som överlever tack vare den svaga kronan och som kommer att gå omkull när kronan förstärks?

Kommer det att bli regeringskris då budget 2020 skall läggas? Lösning på att skapa tillväxt är INTE den samma för ett Socialistiskt och ett borgerligt parti.

Europa

Brexit eller ingen Brexit är fortfarande ett orosmoln. Inom EU är tillväxt i Italien, Tyskland och Frankrike (dragloken) inte bra.

Vill /har Tyskland råd att stödja andra länders tillväxt inom EU när nationalismen ökar?

EU valets vinnare är?

Behöver Italien och Grekland en devalvering?

Index ner.

ECB höjer inte räntan men kan de sänka?

Trump har sagt att EU är värre än Kina när det gäller att ”suga” pengar från USA. Kommer han att starta handelskrig med Europa?

Asien

Kina återhämtar sig eller ökar något pga lägre råvarupriser. Kommer Kina att gå med på Trumps alla krav? Det kommer man inte Trump har gått för långt och en Kines vill inte tappa ansiktet, men kommer Trump att vara nöjd och känna sig som segrare?

Japan visar inga tecken på någon större internförändring utan följer resten av västvärlden ner.

Att hålla koll på

Generellt gäller att hålla koll på räntor och index men nu är det också politiskt instabilt med hotande handelskrig, val (Indien och EU i närtid) och ökad nationalism (handels hinder).

Börsen i USA

Trump, FED (omvänd Stagflation) svårt att agera, VIX index och skillnad kort och lång ränta i USA .

Skillnad kort och lång ränta USA

Börsen i Sverige

EU val och de stundande budget förhandlingarna för 2020 är av stort intresse. Riksbanken kommer också att vara i skottgluggen. Håll koll på Köpenhamns flygplats aktiekurs då resandet är något av det första företag drar ner på vid åtstramningar.

Aktiekurs Kopenhavns Lufthavne

Europa

EU valet, Brexit, Handelskrig med USA och hur EU länder ”bryter” mot EUs regler när det gäller budget, invandring osv. Kommer dragloket Tyskland att ha samma generösa inställning efter valet och får AfD mer än 12,6 % av rösterna de fick i valet till Förbundsdagen? Håll koll på Tyska DAX index och Franska CAC index.

DAX 30 Index

CAC 40 Index

Asien

Om konflikten mellan Kina och USA eskalerar så kan Indien, Sydkorea och Japan bli vinnaren liksom USA ”allierade” (Filippinerna, Thailand, Malaysia framförallt) trots att de flesta länder öster om Indien kommer närmare och närmare Kina. Kina kan få en dipp ner men kommer att återhämta sig på kanske mindre än ett år. Håll koll på Tokyo (Nikkei 225), Hong Kong (Hang Seng Index), Bombay (BSE Sensex Index) samt järnmalmspriset.

Nikkei 225

Hang Seng

Järnmalmspris $/ton

Tips aktiemarknad

Indien är nog den mest köpvärda marknaden just nu.

Tips aktier

SimCorp får köpsignal om den går över 744:-

Beowulf Mining får köpsignal vid 0:94

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *