Börsen och Olja – Har börsen vänt upp?

Börsen

Det stora indexet i  USA S&P 500 har fortfarande brutit sin uppåtgående trend. Dessutom har den mycket pålitliga modellen mRudolph3 gett säljsignal. Den modellen är mycket bra med månadsdata och är en av de mest lönsamma i Vikingen.

Månadsdiagram tittar man helst på sista dagen i månaden, eller i början av en månad. Månadens sista kurs, som bestämmer om det är signal eller inte, finns ju säkert sista dagen i månaden. Denna modell passar även mycket bra för fonder och stora aktier. Det är en långsam modell, eftersom den bygger på RSI och medelvärden. Fungerar bra!

 

Svenska börsen med OMXS30-index står och väger vid sitt stöd. Indexet går ner till c:a 1480 och vänder upp igen… men om USA fortsätter ned är det troligt att svenska börsen också faller. OMXS30 pendlar mellan c:a 1680 och 1480, dvs 200 indexpunkter. Om 1480 bryts, indikerar det en nedgång till cirka 1280. Eller så blir det julafton på börsen, och börsen går till 1680 igen. Mycket hänger på hur det går i USA. Den som är försiktig, säljer och inväntar tydligare signaler. Den som tycker det är kul att handla, kan t.ex. följa Fingerprints framfart med modellen Bollingerband, medelvärde 6 och 2 standardavvikelser.

Olja

Oljan har gått upp under en lång tid, men verkar nu vara överköpt, Relativt Styrke Index (RSI). RSI har nu gett en stark indikation om att oljepriset kommer att gå ned eller stå still. Dubbeltopp eller fallande triangel i RSI-diagrammet brukar vara en mycket bra signal. Den som har Vikingen, hittar Brent spot (Nordsjöoljan), i objektlistan X-COMM.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *