Bank of Korea kommer att hålla basräntan på 3,50 procent, kan sänkas i slutet av året

Bank of Korea kommer att välja att stödja en snabbt avtagande ekonomi genom att hålla sin huvudränta på 3,50 % på tisdagen, enligt en Reuters-undersökning bland ekonomer som visade att en knapp majoritet nu förväntar sig en sänkning med 25 punkter i slutet av 2023.

Bank of Korea kommer att välja att stödja en snabbt avtagande ekonomi genom att hålla sin huvudränta på 3,50 % på tisdagen, enligt en Reuters-undersökning bland ekonomer som visade att en knapp majoritet nu förväntar sig en sänkning med 25 punkter i slutet av 2023.

Politiker vid BoK, som har höjt räntorna med 300 punkter sedan augusti 2021, är försiktiga med att strama åt en exportberoende ekonomi som är på randen av en lågkonjunktur, särskilt när den globala tillväxten också avtar.

Inflationen minskade till ett års lägsta på 4,2 % i mars, men det är fortfarande dubbelt så mycket som BoKs 2 %-mål och förväntas inte nå den nivån på minst ett år till.

Alla utom en av 40 ekonomer i Reuters-undersökningen den 3-6 april förväntade sig ingen förändring av basräntan på 3,50 %, redan den högsta sedan slutet av 2008, vid mötet den 11 april. Endast en förutspådde en höjning med 25 punkter till 3,75 %.

“Bank of Korea har blivit mindre hökaktig och är nästan säker på att lämna räntorna oförändrade”, säger Dave Chia, ekonom på Moody’s Analytics.

”Med tanke på svag konsumtion och höga hushållens skulder skulle ytterligare räntehöjningar vara förödande för låginkomsttagare och ekonomisk tillväxt. Den senaste tidens lättnade inflation är goda nyheter, men volatila oljepriser utgör fortfarande en risk.”

BoKs guvernör Rhee Chang-yong sa till reportrar efter det penningpolitiska mötet i februari att centralbanken inte skulle återuppta sina räntehöjningar om inflationen fortsatte att dämpas.

Risken för en utdragen ekonomisk nedgång har underblåst marknadssatsningarna på att centralbanken kommer att sänka räntorna i slutet av året. Medan en majoritet av ekonomerna i undersökningen förväntade sig att basräntan skulle ligga kvar på 3,50 % fram till slutet av tredje kvartalet, förutspår drygt hälften åtminstone en räntesänkning i slutet av 2023.

Följer Australien och Indien

BoKs beslut att pausa politisk åtstramning ligger i linje med flera andra stora regionala centralbanker som har pausat sina cykler för åtstramning efter pandemi, såsom Reserve Bank of Australia och Reserve Bank of India.

Sydkoreas ekonomi förväntades växa med 1,2 % 2023 och 2,3 % 2024, medan inflationen förutspåddes till i genomsnitt 3,3 % i år och 2,0 % nästa år.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *