Archer Daniels Midland blir utdelningskung

Känner du inte till begreppet så är Dividends Kings, eller som det heter på svenska utdelningskung, ett samlingsnamn för bolag noterade på amerikanska marknaden som har höjt deras utdelning varje år i minst 50 år.

Känner du inte till begreppet så är Dividends Kings, eller som det heter på svenska utdelningskung, ett samlingsnamn för bolag noterade på amerikanska marknaden som har höjt deras utdelning varje år i minst 50 år.

Många investerare vänder sig till Dividend Aristokraterna, och ännu hellre till de så kallade utdelningskungarna när de vill generera en inkomstström. Det är trots allt lätt att förstå varför; dessa företag har höjt sina utbetalningar under minst 25 år i följd, vilket visar deras tillförlitliga karaktär.

Archer-Daniels-Midland höjer sin kvartalsutdelning till 45 cent per aktie, en höjning med 12,5 procent jämfört med tidigare 40 cent per aktie. Utdelningen hamnar därefter på 1,80 dollar per aktie i årstakt, vilket motsvarar en direktavkastning på 2,1 procent. Det framgår av bokslutet för 2022 som presenterades på torsdagen.

AMD grundades 1902 och är ett amerikanskt globalt jordbruksföretag som odlar, producerar och framställer råvaror till livsmedelsindustrin. De framställer också biodiesel, djurfoder och naturläkemedel. Bolaget har 39 200 anställda och ett börsvärde på 46,6 miljarder dollar.

Personligen tycker jag om att köpa bra aktier med utdelning, eftersom det går att äga dem på lång sikt. Denna typ av aktier har ett antal egenskaper gemensamma. För det första är de starka företag som leder sina respektive branscher, med förmågan att generera konsekventa vinster år efter år – även under lågkonjunkturer.

Inte nog med det, de har också aktieägarvänliga ledningsgrupper som är dedikerade till att höja sina utdelningar varje år. Det är därför jag har en del investeringar i så kallade Dividend Aristocrats, en grupp av 66 företag i S&P 500 Index, med minst 25 år av utdelningsökningar i följd. I Sverige finns inte några sådana företag alls tyvärr, även om det varit nära ett par gånger, till exempel med fastighetsbolaget Castellum som emellertid sägs ha beslutat att dra in utdelningen under 2023.

Archer Daniels Midland har ökat sin utdelning varje år i över 50 år i rad, och har totalt betalat ut oavbruten kvartalsvis utdelning till aktieägarna i 90 år. Bolagets utdelning är också för närvarande ganska säker tack vare sunda affärsgrunder.

Lyckligtvis har branschförhållandena förbättrats nyligen, vilket kan bana väg för framtida tillväxt för ADM.

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc..

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *