Är det dags att köpa aktier i USA med extra utdelning?

Growing money with interest

Är det dags att köpa aktier i USA med extra utdelning, kan man undra. Vilka aktier har extra utdelning och hur är det med valutarisken (eller valutachansen)?  I artikeln Fem amerikanska aktier som ger extrautdelningar 2024 (vikingen.se) kan du läsa mer om dessa aktier. Förstås är det bra att få extra utdelning, men är det rätt tid att köpa dem, ska de behållas eller säljas? Tänk om aktierna faller mer än utdelningen eller att växlingskursen blir sämre? Här kommer en bedömning om timingen för aktierna och om dollarkursen. Mer om dollarn längre ned, samt ett bra aktietips.

Fem aktier i USA med bra utdelning

Här kan du läsa om några funderingar runt timingen att köpa, behålla eller sälja dessa utdelande aktier. Det är förstås upp till dig om du håller med eller inte.

HSBC HOLDINGS PLC/NYSE
RYAN SPECIALTYS A
WEYERHAEUSER
FORD MOTOR COMPANY
ARHAUS A

HSBC Holdings har hög utdelning

Bolaget ingår i objektgruppen NYSE i Vikingen. En bra modell för aktier eller fonder som rör sig långsamt, är kursbandsmodellen med vecko-data. Vi har nu en färsk (=just nu) köpsignal i kursbandsmodellen. Köpsignalen indikeras med ett grönt streck och att stapeln slår om till grönt.

Vi har dock tre tidigare toppar på samma nivå, vilket då utgör ett starkt motstånd mot att gå upp. Om detta motstånd bryts, till exempel att kursen går upp till 42 USD, får vi en ytterligare köpsignal.

Det är också intressant att se kursutvecklingen på lång sikt och det syns i månadsdiagrammet som visas i den undre delen av bilden. Här ser vi att det är ingen trend alls just nu, eftersom aktien har i stort sett stått still sedan mitten av 2023.  Tryggt och tråkigt. Behåll. Eller så tittar man ännu längre bakåt till 2020 och i så fall befinner sig aktien fortfarande i en stigande trend. Sammanlagt ser det bra ut, köp.

Good timing to buy HSBC holding.
Bra tid att köpa HSBC holdings

Ryan Specialtys ger också utdelning

En till aktie som svarar på frågan; “Är det dags att köpa aktier med extra utdelning i USA?”. Bolaget delade ut 0,34 USD. På sista dagen för rätt till utdelning stod kursen i 54,21, en direktavkastning på 0,6% inklusive en extra utdelning, dock delar de ut en gång per kvartal, vilket fortfarande blir ganska lite.

När utbetalningen kom, sjönk aktien på ett par dagar från 54 till 52 USD, en nedgång med 3,7%. Tydligen ett kortsiktigt dåligt köp, trots utdelningen.

Ryan Specialtys is falling to next lower level
Specialtys: Långt upp, kort ned

Kortsiktigt ligger aktien i sälj enligt multimodell dag i övre högra hörnet, vilket förstärks med att RSI har varit högt och är fallande. I veckodiagrammet ovan till höger ser aktien ut att falla tillbaka till stödet på 50 USD. Tittar man på de stigande bottnarna (=trend) i månadsdiagrammet, ser man att aktien kan falla tillbaka till 45-46 USD och ändå vara inne i en brant stigande trend, cirka 45 grader lutning. Jag skulle avvakta eller sälja och se om trenden håller. Till exempel köpa om aktien vänder upp från 45-46 USD.

WEYERHAEUSER ger en hyfsad utdelning

Ibland säger än bild mer än tusen ord. I månadsdiagrammet till höger ser man att aktien ligger i stort sett still. RSI-diagrammet bryter ned ur formation, det vill säga, sälj på medellång sikt. Enligt BEST månad ligger den i köp, men det lär nog inte hända så mycket. Tryggt, säkert och tråkigt, men eftersom jag själv har strategin att jag köper aktier som går upp, så köper jag inte den här aktien.

Nothing happens with Weyerhaeuser
Aktien ligger i stort sett still

Är det dags att köpa en Ford eller flera?

Ford trendar just nu uppåt. Kan vara dags att köpa.

Ford delar ut 4 gånger per år. 2023 var utdelningen 1,25 USD inklusive extra utdelning. Aktien står i ungefär 13,28 USD, med andra ord 9,4% i utdelning. Bra! I år har det redan varit en extra utdelning i februari och ändå stiger aktien.

Arhuas Inc ger extra utdelning och trendar uppåt

Det bästa till sist. Är det dags att köpa aktier i USA med extra utdelning? Ja, om man tittar på Arhaus Inc så ser det extra intressant ut. Trendar starkt upp. Det första jag tittar på är om mittenlinjen lutar uppåt, det vill säga regressionslinjen lutar uppåt. Nedan är 20 veckor med i regressionen och har en bra lutning upp.

Till vänster är en triangel inritad och en stigande trend. Prognosen blir då att aktien går över 16 USD med avståndet i triangeln, 2,5 USD, det vill säga cirka 16% uppgång.  Trots att aktien nyligen haft utdelning, går den ändå upp, vilket är ett styrketecken.

Arhuas Inc finns i objektlistan Nasdaq i Vikingen.

Strong trend in Arhaus Inc.
Arhaus går starkt upp

Hur är det med valutarisken och samtidigt köpa aktier med extra utdelning?

USD/SEK

Valutakursen står i stort sett stilla och rör sig i ett intervall, i en rektangel. Den står mitt i rektangeln, lika mycket upp som ned. En för närvarande begränsad risk, inget ovanligt som ett utbrott i sikte. Valutan verkar ha en mindre inverkan på resultatet för aktiehandeln just nu.

USD/SEK is stable.
USD/SEK pendlar inom två ytterlägen

USD/DKK

Lika utseende som ovan för USD/DKK.

USD/DKK stable
Stabil kurs USD/DKK

USD/NOK

Norska kronan försämras med ungefär 0,4 USD per år mot dollarn. Den som har norska kronor och köper en aktie från USA, medför att värdet kommer att öka med hjälp av dollarkursen. (Som det ser ut nu).

Currency USD to NOK is increasing
Norska kronor blir mindre värda mot USA-dollar.

Valutorna finns i objektlistan X-Curr för dig som har Vikingen Börs/Trading/Maxi.

Vikingen är ett bra börsprogram för att hitta vinnarna, kanske det bästa programmet.

Det är enkelt att använda de automatiska filtren som finns i Vikingen Börs/Trading/Maxi, de så kallade ”autopiloterna”. Jag använder Vikingen Maxi, engelsk variant eftersom månadsmodellerna BEST och mRudolph3 ger utmärkta köpsignaler. När jag tittar i efterhand så inser jag ”så där borde jag ha gjort”. De är praktiska modeller där man hinner med, dock är de inte alltid de bästa modellerna, men de fungerar i praktiken.

Våra innehav 28 mars 2024

Sålt Japanfonden och ersatt med Odin Norge C. Köpt Lundin, Meta, McCormick och Scandinavien Astor Group. Sålt Nuvei, Nvidia, Bruker och köpoptionen i SBB.

Mitt och min sambos innehav:

APPLOVIN A
AUTOLIV SDB (SEK)
BOLIDEN
DANSKE BANK
DELPHI GLOBAL
LUNDIN MINING CORPORATION
MCCORMICK & COMPANY
META PLATFORMS A/NASDAQ
MPC CONTAINER SHIPS
NORDEA BANK(SEK)
ODIN NORGE C SEK
PICTET-DIGITAL-R USD
SAAB B
SCANDINAVIAN ASTOR GROUP
SKANDIA GLOBAL EXPONERING
SKANDIA TIME GLOBAL
SPILTAN SMÅBOLAGSFOND

Nästa dag kan det vara annat innehåll.

Disclaimer

Det är upp till dig om du följer rekommendationerna ovan och du tar all risk själv. Förhoppningen är förstås att du ska tjäna pengar på tipsen, men det kan vi inte lova.

Det är alltid som det är; går det ner så gör det det, det är bara så det är. Då agerar man efter det. Samma tvärtom, går det upp så går det upp, även om dåligheterna på TV säger annat. Vikingen är objektiv, visar bara hur det är. Det tog mig många år att acceptera.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Nordens äldsta börsprogram. Tipsa dina vänner och bekanta om Vikingen.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lycka till önskar Peter Östevik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *