Ytterligare räntehöjningar kan behövas om inflationen förblir hög

Federal Reserve-guvernör Michelle Bowman sa på fredagen att det är möjligt att ytterligare räntehöjningar kan behövas för att kontrollera inflationen, snarare än att de sänkningar som hennes kolleger har indikerat är troliga och att marknaden förväntar sig.

Federal Reserve-guvernör Michelle Bowman sa på fredagen att det är möjligt att ytterligare räntehöjningar kan behövas för att kontrollera inflationen, snarare än att de sänkningar som hennes kolleger har indikerat är troliga och att marknaden förväntar sig.

Bowman noterade ett antal potentiella uppåtrisker för inflationen och sa att beslutsfattare måste vara försiktiga med att inte lätta på politiken för snabbt.

“Även om det inte är min utgångsutsikt, fortsätter jag att se risken att vi vid ett framtida möte kan behöva höja styrräntan ytterligare om inflationen avstannar eller till och med vänder”, sa hon i förberedda kommentarer till ett tal till en grupp av Fed-bevakare i New York. “Att sänka vår styrränta för tidigt eller för snabbt kan resultera i en återhämtning av inflationen, vilket kräver ytterligare framtida styrräntehöjningar för att få tillbaka inflationen till två procent på längre sikt.”

Som medlem av styrelsen är Bowman en permanent röstberättigad medlem av den federala kommittén för öppen marknad som fastställer kursen. Sedan hon tillträdde i slutet av 2018 har hennes offentliga tal placerat henne på den mer hökiska sidan av FOMC, vilket betyder att hon förespråkar en mer aggressiv hållning för att hålla tillbaka inflationen.

Bowman sa att hennes mest sannolika resultat förblir att “det kommer så småningom att bli lämpligt att sänka” räntorna, även om hon noterade att “vi fortfarande inte är vid punkten” att sänka eftersom “jag fortsätter att se ett antal uppåtrisker för inflationen.”

Talet, till Shadow Open Market Committee, kommer med marknader i spetsen om den närmaste framtiden för Feds politik. Uttalanden denna vecka från flera tjänstemän, inklusive ordförande Jerome Powell, har indikerat en försiktig inställning till att sänka räntorna. Atlantas Fed-president Raphael Bostic, en FOMC-väljare, sa till CNBC att han sannolikt bara ser en räntesänkning i år, och Minneapolis Fed-president Neel Kashkari indikerade att inga nedskärningar skulle kunna hända om inflationen inte bromsar ytterligare.

Futures handlare prissätter tre nedskärningar i år, även om det har blivit ett nära samtal mellan juni och juli för när de börjar. FOMC-medlemmar i mars ritade också tre nedskärningar i år, även om en oidentifierad tjänsteman i “prickplanen” indikerade inga minskningar förrän 2026 och det fanns avsevärd spridning i övrigt om hur aggressivt centralbanken skulle röra sig.

“Med tanke på riskerna och osäkerheterna angående mina ekonomiska utsikter, kommer jag att fortsätta att titta på uppgifterna noggrant när jag bedömer den lämpliga vägen för penningpolitiken, och jag kommer att förbli försiktig i mitt tillvägagångssätt för att överväga framtida förändringar i politikens hållning” sa Bowman.

När hon vägde inflationsriskerna sa hon att förbättringar på utbudssidan som hjälpte till att få ner siffrorna i år kanske inte har samma effekt framöver. Dessutom nämnde hon geopolitiska risker och finanspolitisk stimulans som andra uppåtrisker, tillsammans med envist högre bostadspriser och en stram arbetsmarknad.

“Inflationsavläsningar under de senaste två månaderna tyder på att framstegen kan bli ojämna eller långsammare framöver, särskilt för kärntjänster”, sa Bowman.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *