Vart är börsen på väg? Aktietips 20190822

MARKNAD

Kopparpriset går ned mycket och håller just nu på att bryta en stödnivå nedåt. Eftersom koppar ingår i många husinstallationer och att varje byggjobbare medför att cirka 6 andra har jobb, är kopparn en bra indikator på världskonjunkturen. Diagrammet nedan tyder på en nedgång av kopparpriset ned till 5100, det vill säga cirka 12%

Aluminium och Zink ser också mycket svagt ut: Guld ser starkt ut. Oljan har också börjat att trenda nedåt. Till och med den 10-åriga statsobligationen har negativ ränta. I Vikingen finns det 32 års historik på den räntan, det har aldrig hänt att den gått under noll! Konjunkturen bromsar in snabbt.

Att äga konjunkturberoende aktier, verkar inte så klokt just nu. Dags att övervintra eller att hitta branscher som går emot de traditionella bolagen. Vi vet att guld stiger i oroliga tider. Kan guldaktier vara något? Guldcertifikat? Kryptovalutor? Planeten håller långsamt på att värmas upp- > vilka företag och produkter gynnas av det? Solföretag, vindkraft, green tech?

Svensken förbrukar 4,2 jordklot. Bra att alla inte gör det. Vad kommer vi att göra för att minska vårt ekologiska fotavtryck, vilka företag kommer att tjäna på det? Är det någon som uppfinner en god växtbaserad ost? Norge ska ersätta sitt inrikesflyg med elplan senast 2040. Vilka fonder är inne på den marknaden?… Även om konjunkturen faller för den gamla marknaden, så kommer det nya marknader. Håll ögonen öppna för nya möjligheter. Vikingen ger dig hjälp att sälja aktier som bryter en uppåtgående trend och hittar nya kandidater.

AKTIETIPS

Inission B, Kambi Group, Josab Water Solutions, Saxlund Group, Raysearch, Soltech Energy, Link Prop Investment, IRRAS, K2A Knaust@Andersson, Stendörren Fastighet

Ovanstående företag har bra fart just nu och verkar ha mer att ge. Fastighet och green tech verkar vara modeorden idag.

Lycka till!!

/Peter Östevik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *