Upp eller ned för nordiska valutor

Currency conversion

Kommer det att gå upp eller ned för nordiska valutor? Går den ena valutan ned i ett valutapar, är det förstås tvärtom för den andra valutan, därför borde det gå bra att alltid tjäna pengar på valutahandel. Men det gör man inte, för det är svårt att låta bli att handla, trots att det står still.

Köper man en utländsk aktie är det viktigt att hålla koll på valuta-kursen. Det kan bli en extra vinst eller förlust. I Vikingen Börs/Trading/Maxi finns det valutor att titta på och se vilka som har signal för upp- eller nedgång. Det finns även en modell som räknar om aktiekursen till din egen nordiska valuta. I investmentskolan har vi köpt  NVIDIA som noteras i USD och med modellen “VALUTA” går det att se kursutvecklingen i Danska/Norska/Svenska kronor eller i Euro.

Upp eller ned för svenska valutan, SEK

En ständig fråga är om det är upp eller ned för nordiska valutor. Vi börjar med SEK.

Så här ser kursen för aktien TESLA ut i USD till vänster och i SEK till höger. I diagrammet till höger går det se att kursen har rört sig mycket mer på grund av att svenska kronan har svängt mer än USD, dock har de följt varandra, vilket är bra.

TESLA in SEK
Valutans inverkan på Tesla

 

Upp eller ned för danska valutan, DKK

DKK/NOK

När vi jämför danska kronor med norska ser vi att den danska kronan trendar nedåt och ligger nu på stödet 1,52 DKK/NOK. Det vill säga för 1 dansk krona får man 1,52 norska kronor.  Faller den danska kronan igenom 1,52, finns nästa stöd  redan vid 1,50. Men går den även under 1,50 kan  kursen gå ned ganska mycket till 1,42. Vad betyder det för en dansk? En skillnad på 1,42/1,52 = 6,6 % skillnad.

Jo, om dansken köper en norsk aktie idag så finns det risk att aktien faller i värde med -6,6% utan att kursen har rört sig. Om kursen dessutom går ned, spär det på förlusten. Dansken får mindre antal danska kronor tillbaka vid en försäljning bara på grund av att valutan har försämrats, även om kursen stått still.

Comparison betweeen DKK and NOK
DKK near a breakthrough

Upp eller ned för finska valutan, EURO

EURO AND USD
Jämförelse mellan euro och USD

Valutakurser finns även på Riksbanken

Här är de officiella växlingskurserna: https://www.riksbank.se/sv/statistik/rantor-och-valutakurser/sok-rantor-och-valutakurser/

Nordiska valutor kontra USD

Det är ju rätt vanligt att man köper aktier från USA, på NYSE eller Nasdaq. Om du inte redan har Nasdaq eller NYSE i Vikingen, rekommenderar jag starkt att du lägger till det i ditt abonnemang. Jag har själv tjänat mycket pengar på aktier från USA i år. 50-70%. I exemplet nedan har jag använt objektlistan X-Curr i Vikingen och skapat en arbetsyta med Kursbandsmodellen vecka, för det ger bra signaler för tröga objekt som valutor.

Titta på utbildningsfilm del 1 om du vill vet hur man gör en arbetsyta.

USD versus nordic currencies
Jämförelse mellan USD och de nordiska valutorna

USD/DKK och USD/EUR har sedan länge gett en säljsignal och nu ligger valutakursen stilla jämfört med tidigare. USD/SEK och USD/NOK till höger rör sig ganska mycket och gav en säljsignal för några veckor sedan. Det vill säga svenska och norska kronan blir starkare mot US dollar. Dock pågår fortfarande långa uppåtgående trenden för USD/NOK. Den svenska kronan ligger still kortsiktigt på ett stöd mot US dollar.

Pst. Ursäkta om jag inte skriver så mycket längre, jag håller på och trappar ned och använder min kunskap till mina egna placeringar. (Peter) Ds

Vikingen Financial Software AB vill påminna om att tidigare, positiva resultat inte alltid indikerar framtida vinster, och att all handel sker på egen risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *