Thailands etanolindustri i kris

Thailands etanolkonsumtion sjunker, samtidigt har landets lokala etanolindustri har överkapacitet. Addera att en upplösning av landets parlament leder till regelfrysning.

Thailands etanolkonsumtion sjunker, samtidigt har landets lokala etanolindustri har överkapacitet. Addera att en upplösning av landets parlament leder till regelfrysning.

Ändring av den thailändska regeringens etanolpolicy

Den thailändska regeringen har gjort ett stort politiskt skifte bort från etanol. År 2022 slutade Thailand att använda sin oljefond för att stödja biobränslen. Landet kommer nu att stödja införandet av elfordon istället som en del av sin “30@30”-policy, där 30 procent av nya fordon kommer att ha nollutsläpp till 2030.

Detta sätter den thailändska etanolindustrin i en svår situation. Inhemsk etanolkonsumtion har sjunkit från toppnivåer nära 4,5 miljoner liter per dag före COVID-19 till cirka 3,5 miljoner liter per dag.

Branschen har nu betydande överkapacitet. Den kan producera 6,5 miljoner liter per dag med ytterligare 0,7 miljoner liter per dag som ska tas i drift.

Ännu värre, thailändska etanolproducenter får bara sälja sin produkt till oljeraffinaderier för att blandas in i bensin. Ett tillfälligt undantag tillåter dem också att tillverka handdesinfektionsmedel av farmaceutisk kvalitet.

Däremot har den statligt ägda Liquor Distillery Organisation monopol på att sälja odenaturerad alkohol och andra alkoholprodukter. Andra industriella alkoholproducenter får endast sälja denaturerad alkohol. Varken LDO eller de industriella alkoholproducenterna vill ha mer konkurrens från thailändska etanolproducenter.

Möjliga lösningar

En möjlig lösning är att låta de thailändska etanolproducenterna exportera sina överskottsprodukter. Exportvärdet ligger dock under deras produktionskostnad.

En annan lösning är att fördela marknaderna annorlunda: LDO skulle kunna leverera till statliga och statliga marknader, industriella alkoholproducenter skulle kunna leverera till befintliga industriella marknader och etanolproducenter skulle kunna få tillgång till nya marknader som bioplast eller biojetbränsle.

Dessa nya marknader är dock inte mogna och ändringar av etanolreglerna skulle kräva godkännande från kabinettet. Parlamentet är för närvarande upplöst och regeringen är avstängd. Ett nytt kabinett förväntas inte bildas förrän tidigast i augusti 2023. Etanolproducenter har redan kämpat med överutbud i månader.

Som ett resultat söker thailändska etanolproducenter efter kortsiktiga åtgärder de kan vidta. En är att förmå Oljefonden att ändra bränsleprissättningen så att bilisterna uppmuntras att använda mer E20 och mindre E10. En annan är att förbereda sig för tillgång till bioplastmarknaden genom att söka hållbarhetscertifiering för thailändsk etanol, vilket kan öppna tillträde till andra globala gröna industrier. Men tills ett nytt kabinett bildas kommer branschen att förbli i en svår situation.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *