Skillnaden mellan fysiskt uppbackade och syntetiska ETPer

Vi har fått många frågor från investerare om det är någon skillnad mellan fysiskt backade ETPer jämfört med syntetiska ETPer? Svaret är ja!

Vi har fått många frågor från investerare om det är någon skillnad mellan fysiskt backade ETPer jämfört med syntetiska ETPer? Svaret är ja!

Fysiskt uppbackad vs syntetisk ETP

Vad menas när en ETP är fysiskt uppbackad kontra en syntetisk exponering? Det är viktigt att förstå skillnaderna eftersom det är ganska viktigt när man gör en försiktig investering.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är VIR1-1024x1024.jpg

Syntetisk

En syntetisk ETP innebär att värdet på ETP:n är knutet till en kryptovaluta främst via derivat som handlas med andra motparter istället för den faktiska underliggande tillgången.

Det finns en konstant riskhantering för att exakt säkra exponeringen med hjälp av derivat kontra faktiska spotkryptovalutor. Om motparterna som byter derivatinstrument inte kommer överens om handelsdetaljerna, kanske investeringen i den syntetiska exponeringen inte kan återvinna sin prestation i tid och kan skapa en arbitragetunnel.

Det finns en konstant motpartsrisk med emittenten som erbjuder syntetisk exponering eftersom papperet kanske inte matchar skuldebrevsägarnas krav på det där inlösen sker på en gång.

I många år har syntetiska krypto-ETPer funnits på den svenska Nasdaq marknaden, och många svenskar har investerat i dem.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är VIR2-1024x1024.jpg

Fysiskt uppbackad

En fysiskt backad exponering bekräftar att alla spotinvesteringar backas upp med 1:1 kryptoinvestering och ägs och innehas av en reglerad kryptodepå.

I denna struktur är motsvarande kryptovalutor alltid tillgängliga i form av 1:1 likvida tillgångar – och emittenten tar ingen kreditrisk. För närvarande är denna struktur den enda som är godkänd för nya krypto-ETP, enligt Nasdaqs krav.

Virtunes produkter är alltid 100 % fysiskt uppbackade.

Virtune Crypto Top 10 Index ETP (VIR10SEK)

Bred kryptoexponering för upp till 10 ledande kryptovalutor i en produkt.

Handla VIR10SEK

 

Virtune Crypto Top 10 Index ETP (VIR10SEK) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETP handlas på flera olika börser, till exempel Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla detta certifikat genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Håll dig uppdaterad

Håll dig informerad och prenumerera på Virtunes månatliga nyhetsbrev för att få exklusiva insikter om kryptomarknaden och utvecklingen av Virtunes produkter. Anmäl dig här.

Denna marknadskommentar om kryptovalutor publiceras på Etfmarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Virtune.

Ansvarsfriskrivning

Kryptovalutamarknadskommentaren har producerats av Virtune. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Virtune tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *