SEC nekar VanEck Bitcoin spot ETF för tredje gången

Den relevanta anmälan indikerar att SEC har avvisat en regeländring genom vilken Cboe BZX Exchange avsåg att lista VanEcks börshandlade fond (ETF), också känd som VanEck Bitcoin spot ETF. SEC avvisade förslaget mindre än ett år efter att det först lades fram den 24 juni 2022.

Den relevanta anmälan indikerar att SEC har avvisat en regeländring genom vilken Cboe BZX Exchange avsåg att lista VanEcks börshandlade fond (ETF), också känd som VanEck Bitcoin spot ETF. SEC avvisade förslaget mindre än ett år efter att det först lades fram den 24 juni 2022.

Tillsynsmyndigheten förnekade tidigare liknande förslag för en VanEck Bitcoin spot ETF 2021 och 2017. Det försenade också ett beslut om produkten flera gånger.

Kärnfrågan, enligt SEC, är att ETF-leverantörer inte har visat att de kan förhindra marknadsmanipulation. Specifikt har dessa leverantörer inte visat att de har ett avtal om delning av övervakning med en betydande marknad.

SEC har också avvisat konkurrerande förslag från andra företag som Wisdomtree, ARK Invest och Valkyrie Investments på praktiskt taget identiska grunder.

Kommissionärerna är oeniga

Även om SEC:s resonemang har tillämpats upprepade gånger, kritiserade två SEC-kommissionärer ⁠— Hester Peirce och Mark Uyeda ⁠— regulatorns beslut.

De noterade att det har gått sex år sedan SEC avslog den första ansökan om en spot-Bitcoin-börshandlad fond eller börshandlad produkt (ETP).

Även om SEC hävdar att det tillämpar samma regler på andra ETP-förslag, säger Peirce och Uyeda att dess regler för Bitcoin-spot-ETP:er faktiskt är “unikt betungande”.

Specifikt hävdar de att SEC:s regler för att fastställa en “betydande” marknad vanligtvis gäller för en viss handelsplats, inte en övergripande marknad. De säger också att SEC tillämpar ett tvådelat test: för det första om någon som försöker manipulera marknaden också skulle behöva handla på den relevanta marknaden så att övervakningsåtgärderna är effektiva, och för det andra, om ETP-handel skulle ha en dominerande inverkan på priserna på den relevanta marknaden. Dessa kriterier tillämpas bara på kryptoprodukter, säger de.

Peirce har tidigare uttryckt kritik mot hennes byrås hållning, och som sådan kanske hennes senaste oliktänkande inte påverkar framtida beslut kring ETF-godkännanden.

På andra håll kan Grayscales beslut att utmana SEC i domstol över dess föreslagna ETF-konvertering hjälpa företaget att vinna godkännande, beroende på resultatet.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *