Samma fonder. Samma trygghet. Lägre avgifter

SAVR, som ibland kallar sig för fondrebellen, är en plattform vars affärsidé är billigare att spara i fonder. SAVR ger sina kunder rabatt på fondavgiften för mer än 1400 olika fonder, samma fonder som du kan köpa på andra ställen, men utan rabatt på fondavgiften. Detta gör att dina pengar växer snabbare än de skulle göra om du investerade dina pengar hos en annan aktör.

SAVR, som ibland kallar sig för fondrebellen, är en plattform vars affärsidé är billigare att spara i fonder. SAVR ger sina kunder rabatt på fondavgiften för mer än 1400 olika fonder, samma fonder som du kan köpa på andra ställen, men utan rabatt på fondavgiften. Detta gör att dina pengar växer snabbare än de skulle göra om du investerade dina pengar hos en annan aktör.

I dag när detta skrivs är bolaget drygt sju år gammalt. På ett enda år lyckades SAVR nå en miljard i förvaltat kapital sedan de lanserade sin fondplattform. På ett år har tiotusentals investerare flyttat över en miljard i fondkapital till SAVR och tillsammans sparat miljoner i avgifter.

Vem står bakom Savr?

Halverade fondavgifter är lockropet när ett 20-tal svenska riskkapitalister startar ett fondtorg. Bland ägarna finns Daniel Aarenstrup, grundare av SAVR. Han är också VD för bolaget. Bakom satsningen märks finansproffs och affärsänglar som Krister Sundling och Sebastian af Jochnick.

Vad är bättre med Savr?

Det som måste framhållas är att SAVR har ett stort utbud. 11 av 12 av de fonder som fick pris som årets fonder i januari 2020 finns på plattformen. Totalt finns cirka 1 400 fonder att välja mellan.

Det tar mindre än 3 minuter att öppna ett konto med bank ID. Du kan börja handla med fonder på SAVRs fondtorg så snart du har satt in pengar på ditt konto.

Den absolut största fördelen med SAVR torde emellertid vara de låga avgifterna. I realiteten är det samma kostnader som på andra ställen, men SAVR betalar tillbaka dessa till sina sparare. Det betyder att kunderna kan spara upp till 0,55 procent per år. Det låter som en väldigt liten summa, och det är det, men med ränta på ränta blir det betydande pengar. Det kan således avgöra om du som sparare får extra guldkant på din pension eller inte.

SAVRs kunder

Snittkunden sparar 156 546 kronor medan det genomsnittliga månadssparandet är 1 084 kronor.

Den mest populära fonden TIN Ny Teknik A som ägs av 13 procent av alla kundportföljerna. Övriga mest populära fonder är Robur Ny Teknik (9 procent), Spiltan Högräntefond (6 procent), Länsförsäkringar Fastighetsfond A (5 procent) och Sverigefond Småbolag C/R 4 procent.

SAVR säger att bolaget en ny kund var tionde minut, och en ISK, Investeringssparkonto, varje timme. Den senare typen av konto kommer oftast från Avanza.

Depåer som flyttas till SAVR kommer från

Avanza (66 procent)

Swedbank (8 procent)

Nordnet (8 procent)

LF Bank (4 procent)

SEB (3 procent)

Varje månad görs det 64 000 fondköp genom SAVR, och det kommer varje dag in åtta miljoner kronor i fonder genom SAVR.

Finns det något negativt?

SAVR har ett brett utbud, över 1 400 fonder. I utbudet finns fonder som inte finns på andra håll, till exempel flera av Vanguards fonder men är det tillräckligt? Nätmäklare som Avanza och Nordnet har tidigare sett till att skapa problem för andra företag när de velat etablera sig i Sverige. E*trade försökte etablera sig, men till slut vann eftersom de svenska alternativen uppfattades mer användaranvänliga.

Det senaste exemplet är holländska Degiro, som lanserade sin handelsplattform för några år sedan i Sverige. Inte heller det bolaget lyckades inte riktigt lyckats slå sig in på den svenska marknaden. DeGiro erbjuder i flera fall bättre courtagevillkor jämfört med de svenska nätmäklarna. Dessutom har DeGiro en plattform som är betydligt enklare än vad nätmäklarna erbjuder.

SAVR kommer att ha samma problem när bolaget tar upp kampen med nätmäklarna som dessa hade med bankerna. När nätmäklarna etablerades var det många kunder som inte var helt komfortabla med att lämna sin bank. De föredrog att ha alla sina affärer på samma ställe, transaktionskonton, sparande, fonder etc. Detta är ett mönster som till stor del ändrats, men det finns fortfarande många som anser att det är enkelt att ha sina placeringar samlade. De vill ha en one-stop-shop.

SAVRs nästa steg är att erbjuda rådgivning, tjänstepension och kapitalförsäkringar. Det gör att det kommer att bli enklare för investerarna, och att utbudet blir bredare. I relation till många andra plattformar så saknar SAVR en del värdepapper. Aktier och obligationer är några få spartyper som folk eftersöker. Med en frånvaro av dessa alternativ kan många potentiella kunder.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *