Så handlar Du ETFer hos Nordnet

 

Så handlar Du ETFer hos Nordnet

De flesta svenska banker och Internetmäklare erbjuder handel med börshandlade fonder. Hos en del av del av dessa finansiella instutitioner är utbudet begränsat, men när det gäller ETFer hos Nordnet så är utbudet sannolikt störst i Norden. Nordnet erbjuder i dagsläget handel med börshandlade fonder på de nordiska börserna och på Deutsche Boerse Xetra. Det är sannolikt, men inte uttalat, att London Stock Exchange adderas till denna lista nästa år då Nordnet som första svenska Internetmäklare i våras kom för att erbjuda handel i de aktier som ingår i FSTE-100 indexet.

Över 1 500 ETFer hos Nordnet

I dag finns det mer än 1 500 ETFer hos Nordnet, vilket är tillräckligt för de flesta investerare, vare sig de är privatpersoner eller institutioner. Dessa börshandlade fonder är dels de som handlas på de nordiska börserna, dels de som finns upptagna till handel på Deutsche Boerse Xetra.


Erbjuder månadssparande i börshandlade fonder

Nordnet erbjuder också som enda nordiska aktör möjligheten till att månadsspara i börshandlade fonder. I Tyskland finns flera finansiella institut som erbjuder denna möjlighet, men ingen annan bank i Sverige erbjuder ännu denna möjlighet. Till skillnad från traditionellt fondsparande så är det inte ett snabbt belopp du sparar utan förutbestämt antal fondandelar. I dag erbjuds ingen fraktionshandel hos Nordnet, inte heller sker automatisk återinvestering av mottagna utdelningar.

När du månadssparar i börshandlade fonder hos Nordnet betalar du inget köpcourtage, och du kan välja mellan ett stort urval av fonder med låga förvaltningsavgifter. Erbjudandet gäller alla kontoformer men endast månadssparande. Det går dessutom att göra enskilda köp av enstaka ETFer, men då tillkommer courtage.

Tjänsten ETF Månadsspar genomförs i samarbete med några av Nordnets samarbetspartners som är noga utvalda till följd av att de är ledande aktörer avseende börshandlade fonder i Norden.

ETFerna kommer att köpas över börsen genom Nordnets mäklare den femte i varje månad. Samtliga kunder som månadssparar i samma ETF:er kommer behandlas lika och få samma snittkurs vid inköpen. Vid inköpen tillkommer inget courtage, däremot vid försäljning. Nordnet tar inte något ansvar för till vilken kurs ETFerna köps till.

Lägsta månadsspar för erbjudandet är 500 kronor. Ett riktigt fint erbjudande som ger tillgång till väldigt många fina placeringsalternativ som annars krävt betydligt större investering än 500 kronor för att inte courtaget skall äta upp för stor del av kakan.

Det som inte erbjuds av Nordnet är handel med amerikanska ETFer, men det kan emellertid ingen av de konkurrerande nätmäklarna heller erbjuda på grund av det regelverk som heter MIFID II. De senaste åren har emellertid många av de amerikanska ETF-företagen valt att lansera så kallade UCITS-versioner av sina amerikanska ETFer.

Vikingen erbjuder kursdata på ETFer

Vikingens omfattande kursdata omfattar så klart också data för börshandlade fonder. ETFer, eller börshandlade fonder som de också kallas för, är den typ av fonder som handlas på börsen, vilket gör att kursen kan skilja sig under dagen, vilket ger den som har bra koll på sin tekniska analys bra förutsättningar att göra bättre affärer.

Börshandlade fonder kommer i många former, det finns till exempel de som delar ut den utdelning som de får medan andra återinvesterar den. Börshandlade fonder ger även möjlighet att få exponering mot enskilda länder, till exempel Spanien, Thailand eller Australien genom fonder som är helt dedikerade mot just det specifika landet. Det finns också börshandlade fonder som ger exponering mot råvaror eller sektorer. Ett exempel är Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF USD Accumulating (LI7U) som ger exponering mot litiumsektorn. Det är ett bra sätt att diversifiera sig på och se till att man inte missar ett eller flera företag i sektorn.

Du hittar mer information om ETFer hos vår samarbetspartner, ETFmarknaden.se https://www.etfmarknaden.se/ som är Nordens största sida för börshandlade fonder.

Se köp och säljsignaler i Vikingen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *