Så handler Du ETFer hos Nordnet

 

Så handler Du ETFer hos Nordnet

De flesta svenska banker och Internetmäklare erbjuder handel med børshandlade fonder. Hos en del af del af disse finansielle instutitioner er utbudet begrænat, men när det gäller ETFer hos Nordnet så er utbudet sannolikt størst i Norden. Nordnet tilbyder i dagsläget handel med børshandlade fonder på de nordiska börserna och på Deutsche Boerse Xetra. Det är sannolikt, men inte uttalat, att London Stock Exchange adderas till denna lista nästa år då Nordnet som första svenska Internetmäklare i våras kom att tilbyde handel i de aktier som ingår i FSTE-100 indexet.

Over 1 500 ETFer hos Nordnet

I dag finns det mer än 1 500 ETFer hos Nordnet, hvilket er tillräckligt för de flesta investerare, vare sig de är privatpersoner eller institutioner. Dessa börshandlade fonder är dels de som handlas på de nordiska börserna, dels de som finns upptagna till handel på Deutsche Boerse Xetra.


Erbjuder månadssparande i børshandlade fonder

Nordnet erbjuder også som enda nordiska aktör möjligheten till att månadsspara i börshandlade fonder. I Tyskland finns flera finansiella instititut som erbjuder denna möjlighet, men ingen annan bank i Sverige erbjuder ännu denna möjlighet. Till skillnad fra traditionellt fondsparande så är det inte ett fast belopp du sparar utan förutbestämt antal fondandelar. I dag tilbydes ingen fraktionshandel hos Nordnet, inte heller sker automatisk återinvestering af mottagna utdelningar.

Når du månadssparar i börshandlade fonder hos Nordnet betaler du inget köpcourtage, och du kan välja mellan ett stort urval av fonder med låga förvaltningsavgifter. Erbjudandet gäller alla kontoformer men endast månadssparande. Det går desuden at gøre enskilda köp av enstaka ETFer, men da tillkommer courtage.

Tjänsten ETF Månadsspar gennemføres i samarbejde med nogle af Nordnets samarbejdspartnere som er noga utvalda till följd av att de är ledande aktörer avseende börshandlade fonder i Norden.

ETFerna kommer att köpas över börsen genom Nordnets mäklare den femte i varje månad. Samtliga kunder som månadssparar i samme ETF:er kommer behandlas lika och få samma snittkurs vid inköpen. Vid inköpen tillkommer inget courtage, däremot vid försäljning. Nordnet tar inte något ansvar för till vilken kurs ETFerna köps till.

Lägsta månadsspar för erbjudandet är 500 kronor. Ett riktigt fint erbjudande som ger tillgång till väldigt många fina placeringsalternativ som annars krävt betydligt större investering än 500 kronor för att inte courtaget skall äta upp för stor del av kakan.

Det som inte erbjuds av Nordnet är handel med amerikanske ETFer, men det kan imidlertid ingen af de konkurrerende nätmäklarna heller tilbyde på grund af det regelverk som heter MIFID II. De seneste år har imidlertid mange af de amerikanske ETF-företagen valt att lansera så kallade UCITS-versioner af sina amerikanske ETFer.

Vikingen tilbyder kursdata på ETFer

Vikingens omfattende kursdata omfatter så klart også data for börshandlade fonder. ETFer, eller børshandlade fonder som de også kallas för, är den typ av fonder som handlas på börsen, vilket gör att kursen kan skilja sig under dagen, vilket ger den som har bra koll på sin tekniska analys bra förutsättningar att göra bättre affärer.

Börshandlade fonder kommer i mange tidligere, det finns till exempel de som delar ut den utdelning som de får mens andra återinvesterar den. Börshandlade fonder ger även möjlighet att få exponering mot enskilda länder, till exempel Spanien, Thailand eller Australien genom fonder som är helt dedikerade mot just det specifika landet. Det finns också börshandlade fonder som ger exponering mot råvaror eller sektorer. Et eksempel er Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF USD Accumulating (LI7U) som ger eksponering mod litiumsektoren. Det är ett bra sätt att diversiera sig på och se till att man inte missar ett eller flera företag i sektorn.

Du finder mere information om ETFer hos vores samarbejdspartner, ETFmarknaden.se https://www.etfmarknaden.se/ som er Nordens største side for børshandlade fonder.

Se köp och säljsignaler i Vikingen här.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *