Peso stänger på den starkaste nivån mot den amerikanska dollarn på 7 1/2 år

Peso, den mexikanska valutan, har stärkts med cirka 12,6 % mot dollarn i år. Det finns ingen hejd på den mexikanska peson: valutan apprecierade igen på fredagen för att nå sin starkaste nivå mot den amerikanska dollarn på sju och ett halvt år.

Peso, den mexikanska valutan, har stärkts med cirka 12,6 % mot dollarn i år. Det finns ingen hejd på den mexikanska peson: valutan apprecierade igen på fredagen för att nå sin starkaste nivå mot den amerikanska dollarn på sju och ett halvt år.

Bank of Mexicos data visar att en dollar var värd 17,05 pesos vid börsens stängning och bara 17,02 pesos vid ett tillfälle tidigare på dagen. Den senare växelkursen USD/MXN var den starkaste positionen för peson sedan december 2015.

Peson apprecierade nästan sex centavos, eller cirka 0,34 % på fredagen, efter att dollarn stängde på strax över 17,11 pesos på torsdagen. Den kumulativa apprecieringen denna vecka var 1,24 procent, efter att peson nådde en ny sjuårshögsta förra veckan. Den mexikanska valutan har nu stärkts med cirka 12,6 procent mot dollarn i år.

Den senaste apprecieringen kom efter att USAs Federal Reserve på onsdagen beslutade att lämna sin styrränta på intervallet 5 – 5,25 procent Det beslutet följde på tio på varandra följande räntehöjningar i USA.

Fed signalerade att ytterligare två höjningar är troliga i år. Ändå försvagas dollarn “med satsningar på ett snabbt slut” på den penningpolitiska åtstramningscykeln i USA, rapporterade tidningen El Economista.

Höga räntor i Mexiko – centralbankens referensränta är för närvarande 11,25 % – ses som en faktor som har bidragit till pesons positiva utveckling i år. Starka inkommande flöden av utländskt kapital och remitteringar är bland de andra faktorer som nämns av analytiker.

Gabriela Siller, chef för ekonomisk analys på den mexikanska banken Banco Base, sa på Twitter att peson svarade positivt på Fitch Ratings beslut att behålla Mexikos suveräna kreditbetyg på BBB- med stabila utsikter.

“En sänkning av betyget och eventuell förlust av investeringar var en av de stora farhågorna [under] denna administration, tillsammans med förlusten av autonomi för Bank of Mexico. Även om viktiga institutioner i Mexiko har försvagats och ekonomin tog lång tid att återhämta sig från nedgången som orsakats av pandemin, ger den [pågående] autonomin för Bank of Mexico och kreditbetyget av investeringsgrad säkerhet till internationella investerare, säger hon.

“Detta, tillsammans med det gyllene tillfället för nearshoring – som vi inte drar full nytta av – ger en bra utsikt för peson”, tillade hon.

Siller sa också att peson har visat ett “beteendemönster” sedan juli förra året där den apprecierade med cirka 7% mot dollarn under en period av två månader innan den deprecierade med cirka 4%.

Om det mönstret fortsätter, “kan peson stiga till 16,74 pesos mot dollarn i juli och sedan [flytta] till 17,5 … [innan] den apprecieras igen till en nivå nära 16,4. Detta skulle hända om det inte finns någon händelse eller nyheter som skapar rädsla för världen eller Mexiko”, skrev hon.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *