Nikola-grundaren Trevor Milton dömdes till fyra års fängelse för bedrägeri

Nikola-grundaren Trevor Milton dömdes i måndags till fyra års fängelse i samband med att ha lurat investerare av den stridslystna el- och vätgasdrivna lastbilstillverkaren. Milton bötfälldes också med en miljon dollar och kunde senare tvingas förverka egendom som en del av sitt straff.

Nikola-grundaren Trevor Milton dömdes i måndags till fyra års fängelse i samband med att ha lurat investerare av den stridslystna el- och vätgasdrivna lastbilstillverkaren. Milton bötfälldes också med en miljon dollar och kunde senare tvingas förverka egendom som en del av sitt straff.

Straffet var mycket lägre än de 11 år som åklagare hade begärt vid Miltons dom vid den amerikanska distriktsdomstolen på Manhattan. Men det var betydligt mer än det icke-fängelsestraff på skyddstillsyn som Miltons advokater begärde.

“Jag hade inte för avsikt att skada någon och jag begick inte de brott som ålades mig”, sa Milton till domaren Edgar Ramos innan han dömdes, rapporterade Reuters.

Milton har visat lite eller ingen ånger för sina handlingar, sa åklagare. I ett brev till Ramos på söndagen skrev åklagare att domaren borde ta hänsyn till Miltons “djupa förnekande av ansvar och insisterande på att skylla på andra.”

Domaren tillät Milton att förbli fri mot borgen medan han överklagar sin fällande dom, enligt Reuters.

Milton dömdes i oktober 2022 för två fall av wire bedrägeri och ett fall av värdepappersbedrägeri. Han hade stått inför ett rekommenderat straff på 60 års fängelse enligt federala straffriktlinjer för dessa brott. Återbetalning kommer att fastställas vid ett framtida förfarande, enligt U.S. Attorney’s Office för Southern District of New York

“Trevor Milton ljög för investerare om och om igen – på sociala medier, på tv, på podcaster och i tryck. Men dagens mening borde vara en varning för nystartade grundare och företagsledare överallt – “fake it till you make it” är inte en ursäkt för bedrägeri, och om du vilseledar dina investerare kommer du att betala ett hårt pris,” Damian Williams, USA:s advokat för södra distriktet i New York, sade i ett uttalande.

Nikola gick 2021 med på att betala 125 miljoner dollar för att reglera civilrättsliga åtal som väckts av U.S. Securities and Exchange Commission.

Milton blev en över en natt miljardär när han tog Nikola publikt genom en affär med ett förvärvsföretag för specialändamål i juni 2020. Företaget ansågs snabbt vara en av de mest lovande elbilsstartupföretagen – värderade på sin topp till mer än 30 miljarder dollar – fram till anklagelserna angående falska och vilseledande uttalanden avslöjades av kortsäljaren Hindenburg Research.

Åklagarna jämförde Milton med den vanärade Theranos-grundaren Elizabeth Holmes, som dömdes till mer än 11 års fängelse förra året för att ha lurat investerare i hennes startup för blodtester.

“Precis som Holmes ljög om Theranos-tillverkade blodanalysatorer, ljög Milton om användbarheten av Nikola One semitruck”, skrev åklagare till Ramos före domen.

Milton har försökt skilja sig från Holmes, vars företag var privat. Hans advokater hävdade “att Nikola fortfarande är ett riktigt företag, medan Theranos inte är det”, enligt domstolsdokument.

Milton, som var företagets största aktieägare, avgick som verkställande styrelseordförande för Nikola i september 2020. Han gjorde det under en intern utredning efter Hindenburg-rapporten, som karakteriserade företaget som ett korthus byggt av Milton.

Sedan Miltons avgång har aktier i Nikola kratrats och företaget har misslyckats med att behålla chefer. Nikola styrelseordförande Stephen Girsky, vars SPAC offentliggjorde företaget, utsågs till VD i augusti.

Aktier i Nikola har nyligen handlats under 1 dollar, med ett marknadsvärde på cirka 296 miljoner dollar. Aktien föll mer än 9 procent på måndagen.

Nikola var bland de första starkt uppmärksammade företagen som gick till börs genom en SPAC. Det inspirerade hundratals andra nystartade företag att göra detsamma innan SEC slog till mot praktiken.

Åklagare sa att SPAC-processen, snarare än en traditionell börsnotering, gjorde det möjligt för Milton att göra många av de vilseledande eller bedrägliga uttalandena. Under börsintroduktionsprocessen skulle han inte ha fått göra offentliga uttalanden under tiden runt företagets börsnotering.

SPAC är börsnoterade företag som inte har några riktiga tillgångar förutom kontanter. De bildas som investeringsinstrument med det enda syftet att samla in pengar och sedan hitta och slå sig samman med ett privatägt företag.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *