Kaffe är inte världens näst mest omsatta råvara (men det är viktigt)

"Kaffe är världens näst mest omsatta råvara efter olja": du hittar detta skrivet i publicerade böcker, otaliga webbplatser, akademiska avhandlingar och mer. Nyligen upprepade Starbucks det till och med för den amerikanska senatens kommitté för utrikesrelationer.

“Kaffe är världens näst mest omsatta råvara efter olja”: du hittar detta skrivet i publicerade böcker, otaliga webbplatser, akademiska avhandlingar och mer. Nyligen upprepade Starbucks det till och med för den amerikanska senatens kommitté för utrikesrelationer.

Men det är inte sant. Och ju mer vi fortsätter att säga det, desto mer devalverar vi kaffeindustrins faktiska värde.

Fakta

Det här är en av de där irriterande myterna som är lätta att “bevisa” genom referenser, men som försvinner när du börjar titta på den verkliga informationen.

Först och främst, låt oss titta på skillnaden mellan “råvara” och “produkt”: en vara är en råprodukt. Grönt eller rostat kaffe är till exempel både en råvara och en produkt. Men den där flaskan kallbryggt kaffe du hämtade i snabbköpet? Bara en produkt.

Och kaffe är varken världens näst mest omsatta produkt eller världens näst mest omsatta råvara.

Enligt MIT:s Observatory of Economic Complexity (OEC) är kaffe världens 98e mest omsatta produkt. Grönt kaffe kommer in på 114, medan rostat kaffe ligger på 301:a plats. (All data verkar vara från 2015.) Visst, vi pratar om produkter här. Men det finns gott om råvaror ovanför kaffe i den här listan: oljor, metaller, grödor…

Kaffe är faktiskt inte ens världens näst mest omsatta jordbruksprodukt. Det skulle vara vete, på position 70, efter sojabönor på nummer 54.

Överraskad? Du är inte den enda. Även om många människor i kaffebranschen har avfärdat det, fortsätter denna myt att spridas.

Varför tror folk att kaffe är den näst mest handlade råvaran?

Det har funnits flera förklaringar till detta påstående. Vissa pekar på framtida kontrakt, ett system genom vilket handlare förbinder sig att köpa kaffe i framtiden. Men om du tittar på framtida kontrakt för kaffe, måste du också titta på framtida kontrakt för andra produkter. Politifact undersökte detta och upptäckte att kaffe inte ens är de 20 bästa jordbruksterminskontrakten.

Politifact intervjuade också John Baffes, seniorekonom vid Världsbankens Development Prospects Group, som sa att kaffe var världens näst mest omsatta råvara på 70-talet – men vilket år? I volym eller värde? Över hela världen eller bara i vissa länder?

Fler källor har uppgett att kaffe på 70-talet var den näst mest omsatta varan i regioner som Latinamerika – ett påstående som är mer rimligt och som backas upp av välrenommerade källor, även om vi har kämpat för att hitta data för det.

Kaffeindustrin riktiga värde

Problemet med denna myt är att den försämrar kaffeindustrins verkliga värde. Nej, kaffe är inte världens näst mest omsatta råvara. Men det är fortfarande en enorm industri. Enligt OEC var den värd 30 miljarder USD i export 2015.

Det är också oerhört viktigt för många länders ekonomier. I Colombia står den till exempel för 7,2 % av exporten och, enligt Världsbanken, 7–8 % av BNP.

Och kaffe är fortfarande en bransch där priserna vanligtvis är låga och producenterna görs sårbara av dåligt väder, skadedjur och mer. Hur kan vi be folk att tro oss i dessa frågor om vi fortsätter att upprepa påståenden som är felaktiga? Och hur kan vi förvänta oss att de ska tro på den verkliga inverkan som prishöjningar kan ha?

Kaffe gör en betydande skillnad i livet för miljontals människor runt om i världen – särskilt om de får rimliga priser och om kaffeköpare investerar i kvalitetsprodukter och bra gårdsinfrastruktur. Det är dags att börja kommunicera det verkliga värdet av kaffe.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *