Här är vad skuldtakskrisen betyder för din portfölj

Många investerare förbereder sig för det ekonomiska nedfallet av tidsfristen för USA att höja skuldtaket eller inte uppfylla sina skyldigheter. De är oroliga för vad skuldtakskrisen betyder.

Många investerare förbereder sig för det ekonomiska nedfallet av tidsfristen för USA att höja skuldtaket eller inte uppfylla sina skyldigheter. De är oroliga för vad skuldtakskrisen betyder.

Finansminister Janet Yellen sa på söndagen att om man inte höjer skuldtaket kommer det att orsaka en “brant ekonomisk nedgång” i USA, och upprepade landets tidsfrist i början av juni.

Experter säger att den nuvarande krisen kan skilja sig från 2011 års skuldavstånd, som i slutändan ledde till en amerikansk kreditnedgradering och betydande marknadsoro.

“Kongressen var villig att spela kycklingspelet, men det fanns färre kongressmedlemmar som faktiskt var villiga att krascha bilen”, säger Betsey Stevenson, professor i offentlig politik och ekonomi vid University of Michigan.

En av de stora farhågorna är hur finansministeriet kan prioritera kapital- och räntebetalningar för tillgångar som växlar eller obligationer i en aldrig tidigare skådad standard.

Enligt 2011 års beredskapsplan skulle det inte ha funnits en standard på Treasurys, enligt en avskrift från konferenssamtal från Federal Open Market Committee från augusti 2011.

Medan vissa experter pekar på 2011 års plan för ledtrådar om hur finansministeriet kan prioritera betalningar nu, sa Stevenson att det är oklart vad som kan hända mer än ett decennium senare under annan ledning.

Var uppmärksam och förbered dig på att bli lite mer defensiv

Steve Sosnick, chefsstrateg på Interactive Brokers, noterade att även om vissa kortfristiga statsskuldväxlar, såsom 1-månaders statsskuldväxlar, har en blygsam tvekan prissatta i avkastning, visar långfristiga statsräntor förväntningar på att eventuella skuldproblem kommer att lösas snabbt.

Den 8 maj betalade 1-månaders statsskuldväxlar 5,411%, vilket är över 5%-5,25% federal funds-räntan, medan 2-månaders statsskuldväxlar erbjöd 5,134%.

Dessutom visar Cboe Volatility Index, som mäter förväntad marknadsvolatilitet under de kommande 30 dagarna, inte att marknaderna är särskilt oroliga ännu. “Vi har sett den här filmen förut” sa Sosnick. “Och den når alltid ända upp till klippan, men vi går aldrig över den.”

“Jag tror att de flesta marknadsaktörer kommer att vänta tills detta blir ännu mer nära förestående”, och när tidsfristen närmar sig kan saker förändras, sa han.

Under tiden, gör inget förhastat, föreslog Sosnick. Men det är en bra idé att sätta upp din antenn och fundera över hur du kan säkra eller bli “lite mer defensiv” om det behövs.

Till exempel, om du investerar med belåning, vilket innebär att låna pengar för att köpa fler tillgångar, kanske du vill betala tillbaka det, sa Sosnick. “Håll dig till företag som är lite mer solida med definierbara vinstströmmar och kassaflöden.”

De närmaste veckorna kommer att bli enorma för nyheter och signaler för aktiemarknaderna.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *