Goldman höjer guldprognosen, upprepar sin hausseartade syn på råvaror

Goldman Sachs höjde på torsdagen guldprognosen och beskrev det som den bästa hedgen mot finansiella risker, och upprepade sin hausseartade syn på råvaror eftersom en bankkris ännu inte har spridit över till fysiska marknader.

Goldman Sachs höjde på torsdagen guldprognosen och beskrev det som den bästa hedgen mot finansiella risker, och upprepade sin hausseartade syn på råvaror eftersom en bankkris ännu inte har spridit över till fysiska marknader.

Det höjde sitt 12-månaders guldprismål till 2 050 dollar per troy ounce från 1 950 dollar, och följde med andra banker som Citi, ANZ och Commerzbank som redan har höjt sina prognoser.

“Vi tror att marknaden kommer att stödjas väl, inte bara av ETF-inflöden (börshandlade fonder) när Fed-fondernas räntor har nått sin topp, utan av en starkare “Rikdomseffekt” från öst när USD deprecierar till årsskiftet på avkastningskompression och EM BNP växer starkt på Kinas återöppnande effekter”, sa banken i en not.

Guldpriset bröt över 2 000 dollar på måndagen på efterfrågan på säker tillflyktsort utlöst av bankkrisen innan det lättade efter räddningen av Credit Suisse.

Priserna på nollräntetillgången hoppade så mycket som två procent på onsdagen efter att den amerikanska centralbanken indikerade att ett slut på räntehöjningar var i horisonten.

Guld skulle sakta mala högre på centralbanksköp och geopolitiska bekymmer, trots kortsiktiga risker som en trolig nedgång i kinesiska fysiska köp, men ett avbrott över 2 100 dollar skulle kräva att Fed initierar faktiska räntesänkningar, vilket inte var dess uppfattning, sa Goldman.

Goldman sa också att de var övertygade om sin “supercykeluppsats”, där utbudsbegränsningar blev uttalade senare i år, vilket ledde till ytterligare en prishöjning, och lade till att den gynnade metaller framför olja på kort sikt.

“Den kinesiska efterfrågan fortsätter att stiga över råvarukomplexet, med oljeefterfrågan som redan toppar 16 miljoner fat per dag”, sa banken och förutspår att Brent kommer att nå 97 dollar per fat under andra kvartalet 2024.

Den senaste tidens tillbakadragande av olja berodde på finansiella risker snarare än grundläggande utbud-efterfrågan faktorer och olja var för närvarande ““översåld, sade den amerikanska investmentbanken.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *