Fonder dumpar koppar mitt i finansmarknadens turbulens

Fonder har dumpat sina satsningar på högre kopparpriser, eftersom finansmarknadens turbulens som utlöstes av kollapsen av Silicon Valley Bank fortsätter att stressa börserna.

Fonder har dumpat sina satsningar på högre kopparpriser, eftersom finansmarknadens turbulens som utlöstes av kollapsen av Silicon Valley Bank fortsätter att stressa börserna.

Det första årets entusiasm för koppar som en proxy för Kinas återöppning från strikt lockdown har gett efter för den smittsamma rädslan som spred sig från banksektorn till andra riskklasser.

Investeringsvärlden har för första gången på fem månader blivit nettobrist på CME-koppar, medan fonder har minskat sin långa exponering på London Metal Exchange (LME).

Investerarnas negativitet mot Doctor Copper står i kontrast till de hausseartade rubrikerna som genererades av FT Commodities Global Summit.

Koppar, som för närvarande handlas i London till cirka 8 900 dollar per ton, kan överträffa sin tidigare pristopp i mars 2022 på 10 845 dollar och nå 12 000 dollar i år, enligt Kostas Bintas, co-head för metaller på handelshuset Trafigura.

Goldman Sachs förväntar sig också högre priser, med argumentet att takten i den globala lagerdragningen kan minska synliga lager till det lägsta någonsin på 125 000 ton i slutet av andra kvartalet.

Fondförvaltare har dock inget av det. Just nu är makrorädslan överväldigande i mikrobilden.

Utförsäljningar

CFTC Commitments of Traders-rapporterna är nu helt uppdaterade efter förseningarna orsakade av cyberincidenten i februari på ION Cleared Derivatives.

De visar att fondförvaltare tappar CME-kopparkontraktet i början av mars för första gången sedan oktober förra året.

Det kollektiva björnsamtalet utökades till 9 837 kontrakt i mitten av månaden innan det trimmades tillbaka till 6 967 kontrakt den 21 mars.

Att driva på den förändringen i positionering har varit en kraftig minskning av direkta långa positioner, som har sjunkit från ett januarihögsta på 78 429 kontrakt till nuvarande 37 173. Korta positioner har byggts upp med endast relativt blygsamma 6 823 kontrakt till 40 140 under samma tidsram.

Det första årets hausseartade överflöd har tydligt försvunnit.

LMEs positioneringsrapporter målar upp samma bild. Investeringsfonder köpte in koppar i januari, den långa nettopositionen ökade från 11 830 till 32 397 kontrakt i slutet av månaden. I mitten av mars hade det krympt tillbaka till 13 978 kontrakt.

Om det finns några koppartjurar i investerargemenskapen lurar de för närvarande i kategorin “övrig finansiell” i LMEs rapporter, där positioneringen har gått från neutral i början av januari till nettolånga 7 819 kontrakt.

Inga inköp

Hastigheten på positioneringsreverseringen i koppar tyder på att kortsiktiga spelare för närvarande är i uppgång och handlar koppar mot dollarn och guldet, vilket har tagit sig starkt som en säker tillflyktsort.

“Koppar förblir dominerad av valutan (utländsk valuta) med HFT (högfrekvenshandlare) som lämnar ett tungt fotavtryck”, enligt en marknadsuppdatering på måndagen från LME-mäklaren Marex.

Iögonfallande med sin frånvaro är varje betydande investerarköp till den långsiktiga bullberättelsen i koppar som en möjliggörare av energiomställningen.

“Även om den är underuppskattad på marknaden idag, är grön efterfrågan här och påverkar redan fundamentals”, enligt Goldman Sachs.

Banken förväntar sig att efterfrågan på ren energi för koppar kommer att öka med 30 % på årsbasis till 2,6 miljoner ton 2023, driven av en växande elfordonssektor och investeringar i solenergi.

Fonderna verkar inte ha hört budskapet.

Direkta långa positioner på både London- och USA-börserna är små i förhållande till 2020, då kopparpriset steg när först Kina och sedan resten av världen kom ur den första omgången av covid-lockdown.

Kinas återhämtning (igen)

Snabbspola tre år framåt och Kina kommer återigen ur låsningen efter upphävandet av noll-covid-restriktioner.

Det har varit en stopp-start-återhämtning eftersom den sammanföll med den nationella semesterperioden Lunar New Year, en säsongsbunden lågpunkt för Kinas tillverkningssektor.

Kinas nettoimport av raffinerad koppar minskade med 13 % jämfört med föregående år under de första två månaderna 2023. Lager registrerat hos Shanghai Futures Exchange (ShFE) och dess internationella filial, International Energy Exchange (INE), ökade med 235 000 ton till 320 000 ton under januari och februari.

Men INE-lagren har sedan dess slutat öka och ShFE-lagret har minskat med 91 300 ton sedan början av mars.

LME-lagren är bara 41 875 ton, exklusive metall som väntar på utlastning. CME-aktier förra torsdagen nådde en nioårig lägsta nivå på 14 627 ton.

Tjurar som Trafigura och Goldman Sachs hävdar att det är en mycket tunn lagerkudde om Kina återupptäcker sin kopparmojo.

Fonder köpte baserat på detta i början av året men har uppenbarligen bytt fokus till farorna från bankkrisen till västerländsk metallefterfrågan.

Vilket, ironiskt nog, inte betyder att koppars nästa stora prisrörelse inte fortfarande kan genereras av Kina.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *