Chevron beslutar om aktieåterköp og höjer utdelingen

Energigigiganten Chevron CVX beslutar om aktieåterköp for 75 milliarder dollar og en uddelningsundersøgelse den 25 januar. Återköpsprogrammet börjar gälla den 1 april.

Energigigiganten Chevron CVX beslutar om aktieåterköp for 75 milliarder dollar og en uddelningsundersøgelse den 25 januar. Återköpsprogrammet börjar gälla den 1 april.

Utdelningshöjningen øger Chevrons utbetalning per aktie til 1,51 USD fra 1,42 USD, og det kommer att delas ut den 10 mars. Det gör att Chevrons direktavkastning hamnar på 3,14 procent sammenlignet med S&P 500s direktavkastning på 1,63 procent.

Denne återköpsplan følger en plan på 25 milliarder USD som antogs 2019. Den tidligere plan kommer att avslutas i slutet av mars 2023. För tredje kvartalet 2022, det senaste kvartalet som Chevron har rapporterat, bolaget tilbage aktier for 3,75 miljarder dollar.

Den nya planen för maximering av aktieägarnas värde kommer efter et rally på energimarknaden. Samtidigt gör utrullningen av vaccinet mot coronaviruset allt för att hjälpa till att kontrollera spridningen av utbrottet över hela världen vilket ökar behovet av en energiråvara som olja. Faktorer som att lätta på Omicrons oro, utbudsbrist och geopolitiska spänningar i Östeuropa och Mellanöstern har också ökat oljepriserna förra året. Aktierna i Chevron steg mer end 35 procent förra året trods den bredare markedsnedgangen. Det skall även ses i skenet av att allt mer kapital slussas in i ESG-investeringar, och råolja brukar effektiv elimineras från den typen av fonder.

Mot denne bakgrund lyfter vi nedan fram några ETF:er som är tunga på Chevron och som kan dra fördel av att Chevron beslutar om aktieåterköp och höjer utdelningen. Vi lyfter også fram vikterna Chevron tar i varje fond.

ETFer i fokus

Energy Select Sector SPDR Fund XLE – Chevron utgör 19.48% af det förvaltade kapitalet

Strive U.S. Energy ETF DRLL – Vikt 16,50%

iShares U.S. Energy ETF IYE – Vikt 16,48%

Vanguard Energy ETF VDE – Vikt 16,06%

Fidelity MSCI Energy Index ETF FENY – Vikt 15,64%

iShares MSCI Global Energy Producers ETF FILL – Vikt 11,63%

Bli en vinnare med Vikingens programvara

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest interessante ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv…

Klik her for at se hvad Vikingen tilbyder: Detaljeret sammenligning – Börsprogram for dig som vil bli ännu rikare (vikingen.se)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *