Chevron beslutar om aktieåterköp och höjer utdelningen

Energigiganten Chevron CVX beslutar om aktieåterköp för 75 miljarder dollar och en utdelningsökning den 25 januari. Återköpsprogrammet börjar gälla den 1 april.

Energigiganten Chevron CVX beslutar om aktieåterköp för 75 miljarder dollar och en utdelningsökning den 25 januari. Återköpsprogrammet börjar gälla den 1 april.

Utdelningshöjningen ökar Chevrons utbetalning per aktie till 1,51 USD från 1,42 USD, och det kommer att delas ut den 10 mars. Det gör att Chevrons direktavkastning hamnar på 3,14 procent jämfört med S&P 500s direktavkastning på 1,63 procent.

Denna återköpsplan följde en plan på 25 miljarder USD som antogs 2019. Den tidigare planen kommer att avslutas i slutet av mars 2023. För tredje kvartalet 2022, det senaste kvartalet som Chevron har rapporterat, köpte bolaget tillbaka aktier för 3,75 miljarder dollar.

Den nya planen för maximering av aktieägarnas värde kommer efter ett rally på energimarknaden. Samtidigt gör utrullningen av vaccinet mot coronaviruset allt för att hjälpa till att kontrollera spridningen av utbrottet över hela världen vilket ökar behovet av en energiråvara som olja. Faktorer som att lätta på Omicrons oro, utbudsbrist och geopolitiska spänningar i Östeuropa och Mellanöstern har också ökat oljepriserna förra året. Aktierna i Chevron steg mer än 35 procent förra året trots den bredare marknadsnedgången. Det skall även ses i skenet av att allt mer kapital slussas in i ESG-investeringar, och råolja brukar effektiv elimineras från den typen av fonder.

Mot denna bakgrund lyfter vi nedan fram några ETF:er som är tunga på Chevron och som kan dra fördel av att Chevron beslutar om aktieåterköp och höjer utdelningen. Vi lyfter också fram vikterna Chevron tar i varje fond.

ETFer i fokus

Energy Select Sector SPDR Fund XLE – Chevron utgör 19.48% av det förvaltade kapitalet

Strive U.S. Energy ETF DRLL – Vikt 16.50%

iShares U.S. Energy ETF IYE – Vikt 16.48%

Vanguard Energy ETF VDE – Vikt 16.06%

Fidelity MSCI Energy Index ETF FENY – Vikt 15.64%

iShares MSCI Global Energy Producers ETF FILL – Vikt 11.63%

Bli en vinnare med Vikingens programvara

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och dessutom sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera fram de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna etc..

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detailed Comparison – Börsprogram för dig som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *