Berkshires Silver Trade

Den 3 februari 1998 chockade Berkshire Hathaway silvermarknaden genom att tillkännage Berkshires Silver Trade som innebar att de hade förvärvat 129 710 000 troy ounce silver på Londonmarknaden och tog emot leverans.

Den 3 februari 1998 chockade Berkshire Hathaway silvermarknaden genom att tillkännage Berkshires Silver Trade som innebar att de hade förvärvat 129 710 000 troy ounce silver på Londonmarknaden och tog emot leverans.

“På grund av den senaste tidens prisrörelser på silvermarknaden och eftersom Berkshire Hathaway har fått förfrågningar om sitt ägande av metallen, släpper företaget viss information som det normalt skulle ha publicerat nästa månad i sin årsredovisning. Företaget äger 129 710 000 troy ounce silver. Dess första köp gjordes den 25 juli 1997 och det senaste köpet gjordes den 12 januari 1998.”

Deras motivering var att lagren hade sjunkit, och marknadsbalansen var sannolikt endast till ett något högre pris. Nivån på 3,50 $ som sågs 1991 och 1993 var den lägsta låga sedan 1970-talet, och deras inträde i mitten av 1997 på cirka 5 $ kom i rätt tid. När ryktena om deras köp spred sig tog silverpriset fart, för att sedan ge mycket tillbaka efter tillkännagivandet några månader senare.

Berkshire köpte silver

Källa: Bloomberg

De sålde sitt silver till en blygsam vinst och ångrade senare handeln, förmodligen för att det stred mot deras ideologi att “aldrig satsa mot Amerika” och deras etableringsbevis. Kritikerna skulle säga att de var glada att tippa silver när Berkshire Hathaway var värd mindre än 50 miljarder dollar, men nu är de värda 780 miljarder dollar, det är inte längre respektabelt.

Silverhandeln 1997 uppgick till två procent av deras tillgångar. Idag skulle det vara 15,6 miljarder dollar, vilket är 80 procent av allt silver som ETFer innehar. Kanske växte de helt enkelt ur råvaror. Deras senaste investeringar har handlat mer om att transportera råvaror via järnvägar och rörledningar och, naturligtvis, deras 25,9 procent andel i Occidental Petroleum (OXY).

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *