Aktien har ökat med 10 000 procent på 33 år

Vertex Pharmaceuticals har avsevärt överträffat marknaden under de senaste decennierna. Företaget har sin prestation att tacka för en väldefinierad strategi och dess innovativa förmåga.

Att investera på aktiemarknader är en pålitlig, välståndsväxande strategi. Under de senaste 33 åren har S&P 500:s genomsnittliga årliga avkastning varit cirka 10,6 %. Det är svårt att hitta en mycket bättre avkastning än någon annanstans.

Vissa enskilda aktier har dock presterat ännu bättre. Ta Vertex Pharmaceuticals, ett ledande bioteknikföretag vars genomsnittliga årliga avkastning sedan börsintroduktionen 1991 (IPO) är 15,1 %. Läkemedelstillverkaren har vuxit med 10 310 %.

Det är en imponerande prestation, men Vertex har fortfarande gott om tillväxt framför sig, och aktien ser ut som ett gediget köp-och-håll-för evigt val. Här är varför.

Hemligheten bakom Vertex framgång

Omkring 7 000 sällsynta sjukdomar drabbar mellan 25 och 30 miljoner amerikaner. Många har inte godkända terapier som riktar in sig på deras underliggande orsaker. Så det är inte svårt för ett bioteknikföretag att välja ett mål i detta universum av ouppfyllda medicinska behov som kan visa sig vara mycket lukrativa. Det svåra är att utveckla effektiva läkemedel. Det är Vertex huvudsakliga (men inte det enda) fokus. Företaget strävar efter att rikta in sig på de bakomliggande orsakerna till sjukdomar för vilka det finns få, om några, terapier.

Dess arbete med cystisk fibros (CF) under de senaste decennierna är en fantastisk framgångssaga. CF är en sjukdom som drabbar cirka 92 000 patienter i Nordamerika, Europa och Australien. Det orsakar skador på inre organ. Och fram till Vertex genombrott – dess första CF-produkt godkändes formellt i USA 2012 – fanns det inga läkemedel som behandlade sjukdomen på genetisk nivå. Vertex har belönats rejält för sina framsteg på detta område. Intäkter och resultat har vuxit snabbt.

Men det är i det förflutna. Kan Vertex Pharmaceuticals fortfarande prestera bra framåt?

Ändra inte en vinnande formel

Framgång i affärer sker inte av en slump. Ja, det finns ofta ett inslag av tur. Företag som presterar konsekvent bra under lång tid måste dock ha en vision och förmåga att genomföra en vinnande strategi. Vertex vision förblir densamma. Det håller fortfarande på att utveckla läkemedel för sällsynta (och inte heller så sällsynta) sjukdomar. Tidigare har biotekniken bevisat att den kan utföras. Många av dess kamrater försökte utveckla konkurrerande CF-terapier. Alla har misslyckats så här långt.

Vertex visar sig nu utanför sitt kärnområde. Det fick nyligen godkännande för Casgevy, en genredigeringsbehandling för ett par sällsynta blodrelaterade sjukdomar. Det avancerar nyckelprogram genom sin pipeline. Inaxaplin, en potentiell behandling för APOL1-medierad njursjukdom, befinner sig nu i fas 3-delen av en fas 2/3-studie.

Suzetrigine, ett prövningsläkemedel för akut och neuropatisk smärta, presterade bra i en klinisk prövning i sent skede, vars resultat tillkännagavs tidigare i år. Det finns gott om smärtstillande läkemedel, men de har ofta betungande biverkningar, så det finns fortfarande ett behov här.

Även Vertex tidiga program ser lovande ut. Företaget siktar på att “bota” typ 1-diabetes med VX-880. I en pågående fas 1/2-studie har tre patienter med minst ett års uppföljning uppnått insulinoberoende. Alla personer med typ 1-diabetes (till skillnad från typ 2-varianten) behöver vanligtvis insulin. Dessa resultat är imponerande även om det är för tidigt att fira. Det händer mer med Vertex Pharmaceuticals.

Men den viktiga punkten är denna: Investera inte i bioteknik på grund av specifika kliniska program. VX-880 kan visa sig vara ineffektiv och det kan även inaxaplin. Trots positiva fas 3-resultat kan suzetrigin stöta på oförutsedda regulatoriska vägspärrar. Trots allt har Vertex mött sådana kliniska eller regulatoriska motvindar tidigare.

Till exempel, i oktober 2020, stoppade biotekniken en fas 2-studie för en annars lovande kandidat delvis på grund av säkerhetsproblem. Bolagets aktier föll som från en klippa på en dag som ett resultat.

Lektionen? Vertex framtidsutsikter beror inte på något enskilt program. Företagets styrka är dess tydliga vision och strategi och dess innovationskultur, vilket gör att det kan uppnå den visionen. Detta är vad som gör Vertex Pharmaceuticals aktie värd att behålla för alltid.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv. Vikingen är ett av Sveriges äldsta aktieanalysprogram.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *