Tre orsaker till att aktiemarknaden kan nå rekordnivåer i slutet av året

Det finns tre anledningar till att aktiemarknaden kan stiga till rekordnivåer i slutet av 2023. En anledning är det faktum att marknadsbredden har förbättrats de senaste veckorna, enligt Carson Groups Ryan Detrick. S&P 500 Advance-Decline-linjen stängde precis på ett nytt rekord någonsin förra veckan, ännu en hausseartad signal säger han.

Det finns tre orsaker till att aktiemarknaden kan stiga till rekordnivåer i slutet av 2023. En anledning är det faktum att marknadsbredden har förbättrats de senaste veckorna, enligt Carson Groups Ryan Detrick. S&P 500 Advance-Decline-linjen stängde precis på ett nytt rekord någonsin förra veckan, ännu en hausseartad signal säger han.

________________________________________

Även efter att S&P 500 stigit med 14 procent under årets första sex månader kan det bli fler uppgångar framöver, enligt Carson Groups chefsstrateg Ryan Detrick. I en marknadskommentar som publicerades på tisdagen sade han att aktiemarknaden i slutändan kan stiga till rekordhöga nivåer före årets slut av tre viktiga skäl.

Den hausseartade prognosen går emot vad många strateger tror. Många analytiker och strateger anser att den senaste uppgången i aktier inget annat än ett rally på björnmarknaden. Detricks anser att S&P 500 hittade sin botten i mitten av oktober.

Nedan beskrivs de tre skälen till varför Detrick tror att aktiemarknaden kan fortsätta att överraska på uppsidan och nå nya rekordnivåer i slutet av året.

1. All-time-high är inte långt borta

S&P 500 handlades över 4 400 förra veckan, vilket placerar indexet bara några hundra punkter från sin rekordhöga i januari 2022 på 4 818. Vid indexets nuvarande prisnivå på 4 373, skulle S&P 500 behöva klättra med cirka 10 % för att etablera ett nytt rekord.

“Vi förblir överviktiga aktier och underviktade obligationer, med nya toppnoteringar i år inte särskilt långt borta för aktier,” sa Detrick. “Med några fler goda nyheter kan aktier absolut lägga till de 8% som behövs för att komma tillbaka till nya toppar.”

Och det finns prejudikat för att aktiemarknadens styrka fortsätter in i slutet av året efter en stark start under årets första sex månader. “En bra start på ett år betyder vanligtvis ett bra andra halvår” sa Detrick.

Detrick tittade på de 22 gånger sedan 1950 som S&P 500 stigit med minst 10 % i slutet av juni. De sista sex månaderna av året gav en medianvinst på 10 % och aktierna var högre 82 % av gångerna.

2. Marknadsbredden förbättras

Medan mega-cap tech-aktier har drivit mycket av S&P 500s uppgångar hittills i år, börjar det förändras när fler och fler enskilda aktier börjar röra sig högre.

Det är ett hausseartat internt tecken för aktiemarknaden och pekar på förbättrad hållbarhet i det pågående rallyt. Det senaste beviset är det faktum att S&P 500:s Advance-Decline-linje bröt ut till rekordhöga förra veckan. Advance-Decline-linjen är en teknisk indikator som hjälper till att mäta antalet enskilda aktier som deltar i en marknadstrend. Det senaste utbrottet tyder på att bredd, eller deltagande bland enskilda aktier, börjar ta fart.

“S&P 500 Advance-Decline-linjen stängde precis på en ny rekordnivå förra veckan, ytterligare en hausseartad signal om att trenden högre verkligen är högre,” sa Detrick.

Normalt under stora börstoppar rör sig aktiekurserna högre medan marknadsbredden rör sig lägre. Den här gången rör sig både aktiekurser och marknadsbredden högre, vilket ger Detrick förtroende för att börsrallyt inte kan fortsätta.

“Vi förväntar oss att priset så småningom kommer att nå nya toppar tillsammans med bredd, precis som det har gjort många gånger genom historien, och det finns en god chans att det kommer att hända i år” sa Detrick.

3. Aktierna går inte ner

Även efter en utförsäljning på börsen i år har aktierna oftare än inte iscensatt en återhämtning redan nästa dag. “De vill bara inte gå ner,” sa Detrick.

Detrick fann att aktierna i genomsnitt steg med 0,27 % efter en nedgångsdag, vilket är en av de starkaste avkastningarna för S&P 500 från 1928.

“Jag skulle räkna upp det här som ytterligare en anledning att förbli hausse under 2023” sa Detrick.

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *