Spannmålspriserna stiger kraftigt

Känslan på marknaden är att för tillfället kommer volatiliteten att fortsätta och chanserna för att spannmålspriserna stiger är större än att de faller eftersom marknaden styrs av rubriker om Svarta havets situation och väderprognoser.

Känslan på marknaden är att för tillfället kommer volatiliteten att fortsätta och chanserna för att spannmålspriserna stiger är större än att de faller eftersom marknaden styrs av rubriker om Svarta havets situation och väderprognoser.

För bara tre veckor sedan hade priserna spannmål, särskilt majs och vete, hade rasat på grund av en rapport utfärdad av United States Department of Agriculture (USDA) som visade en ökning av arean som det planterats majs på. Denna yta ökade med praktiskt taget en miljon hektar 38,08 miljoner, vilket ledde till att börspriserna för majs föll på råvarubörserna i Chicago.

Från den 30 juni har emellertid priserna på majs stigit med 8,33 procent, priserna på vete under samma period 8,01 procent och priserna på sojabönor, som redan visade en uppåtgående trend, 4,41 procent.

Om det blir för höga temperaturer och torrt väder, spelar det ingen roll hur stor yta majs som har planterats. Åkern kommer inte att ge en tillräcklig avkastning och följaktligen blir det mindre majs, vilket innebär högre priser, och det är precis vad som har hänt.

Vädret har varit torrt och varmt i majsbältet, så börsens golvoperatörer satsar på att de så småningom kommer att se en minskning av skördeförhållandena som kommer att påverka deras avkastning.

Det är just denna spekulation om vilken effekt vädret kommer att ha på grödor, som ursprungligen har orsakat prisstegringen på spannmål under hela juli månad. Efter det kom nyheter från Svartahavsområdet som fortsatte elda på spannmålspriserna.

Bättre förutsättningar för majs

I början av förra veckan rapporterade USDA, som förväntat av marknaden, att odlingsförhållandena för majs hade förbättrats med 2 procentenheter så att 47 procent av den areal som planterats med majs var i gott till utmärkt skick. Vissa tror att det kan bli den sista rapporten med förbättringar, om det varma vädret håller i sig.

Omedelbart efteråt och för att öka volatiliteten på marknaderna genomförde ryssarna flyganfall i Odesa-området mot hamnar och spannmålsanläggningar som orsakade kraftiga ökningar av spannmål under hela veckan.

Känslan på marknaden är att för tillfället kommer volatiliteten att fortsätta och chanserna för uppsidan är större än nedsidan, eftersom marknaden rörs av nyhetsrubrikerna om situationen i Svarta havet och väderprognoserna som rör sig varje dag. Det är emellertid viktigt att notera att förväntningar om låg efterfrågan på grund av den ekonomiska nedgången som redan börjar märkas i länder som Kina. Vidare kan den enorma areal som planterats med majs, få denna marknad att återgå till en nedåtgående bana och göra det våldsamt när som helst.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *