Priset på koppar föll med 1,6 procent rapporterade chilenska kopparrådet

Chilenska kopparrådet (Cochilco) rapporterade att priset på koppar, en stor chilensk exportvara, var 3,83 USD per pound i fredags, vilket markerar en veckovis nedgång på 1,6 procent.

Chilenska kopparrådet (Cochilco) rapporterade att priset på koppar, en stor chilensk exportvara, var 3,83 USD per pound i fredags, vilket markerar en veckovis nedgång på 1,6 procent.

Detta tillskrivs främst Fitchs nedgradering av det amerikanska kreditbetyget på grund av förväntad finanspolitisk försämring under de kommande tre åren och höga statsskulder, vilket påverkade råvaran negativt.

Cochilco noterade att det totala lagret av raffinerad koppar i de tre metallbörserna steg med 3,6 procent denna vecka och nådde 6 000 ton. Jämfört med slutet av 2022 minskade lagret med 10 procent under 2023.

Byrån justerade nyligen den genomsnittliga prisuppskattningen för koppar 2023 till 3,85 USD per pound. För 2024 är prognosen 3,75 dollar per pound.

Enligt en färsk rapport är tillväxtutsikterna för global kopparproduktion för 2023 blygsamma, med en förväntad ökning på 2,8 procent från föregående år.

I Chile förväntas en ökning av kopparproduktionen med 1 procent, medan en ökning med 4,3 procent förväntas 2024.

Konsumtionen av raffinerad koppar fortsätter att växa på efterfrågesidan, med en förväntad ökning på 2,1 procent 2023 och 2,4 procent 2024.

När det gäller 2024 förväntas en ökning med 4 procent av utbudet av raffinerad koppar och en ökning av efterfrågan på 3,1 procent, vilket leder till ett marknadsöverskott.

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *