La Niña får argentinska sockerpriserna att stiga

Argentina är den femte största sockerproducenten i Latinamerika. Analytiker förväntar sig nu att Argentina kommer att producera cirka 1,55 miljoner ton socker för säsongen 2022/2023, en minskning med 10 procent jämfört med förra årets skörd till följd av La Niña.

Argentina är den femte största sockerproducenten i Latinamerika. Analytiker förväntar sig nu att Argentina kommer att producera cirka 1,55 miljoner ton socker för säsongen 2022/2023, en minskning med 10 procent jämfört med förra årets skörd till följd av La Niña.

Av detta är 1,47 miljoner ton socker för inhemsk konsumtion, medan cirka 250 000 ton socker exporteras; Argentina importerar inte socker.

La Niña-fenomenet

Argentinas sommarmånader (december till mars) går igenom en rekordvärmebölja. Maximiliano Herrera, en klimatolog från CNN, hävdar: “Det finns inget liknande som någonsin har hänt i klimathistorien i Argentina i denna skala.” Temperaturerna i mars har varit 8 till 10 grader varmare i olika delar av landet. Ett andra år i rad av la Niña-fenomenet har orsakat dessa värmeböljor i Argentina.

La Niña uppstår när havstemperaturen svalnar i de östra och centrala delarna av Stilla havet. La Niña påverkar varje geografisk region på olika sätt. Det kan ge extrema regn eller torka till vissa länder. Det har lett till en intensiv torrhet i Argentina och förstört skördar i hela landet.

De extrema värmeböljorna La Niña förde med sig till Argentina har varit fruktansvärda för dess sockerindustri. Analytikerna på råvarumarknaden förväntar sig att både Argentinas sockerproduktion och export kommer att minska denna skörd.

Den nuvarande argentinska ekonomiska krisen

Inflation och en instabil valuta har orsakat förödelse i den argentinska ekonomin under de senaste åren. Den argentinska centralbanken har höjt räntorna till 52 procent för att dämpa inflationen på 70 procent. Denna ekonomiska kris på utbudssidan har fått priset på många inhemska varor att öka. Minskningen av produktionen kan få höga inhemska sockerpriser att stiga ännu mer i Argentina. Den argentinska regeringen har satt pristak på olika livsmedel men inte socker.

Sockerpriserna har stigit kraftigt i Argentina mellan 2018 och 2022. Det argentinska konsumentprisindexet för socker ökade från 122,8 till 1034 (134 procent prisökning).

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *