Köpare av Bored Ape NFTs stämmer efter att digitala apor visat sig vara en dålig investering

Auktionshuset Sotheby's har utnämnts som svarande i en stämningsansökan som lämnats in av investerare som ångrar att de köpte Bored Ape Yacht Club NFTs, så kallade digitala apor, som såldes för högt uppblåsta priser under NFT-vurmen 2021. En Sotheby's-auktion lurade investerare genom att ge Bored Ape NFTs "en luft av legitimitet... för att skapa investerares intresse och hype kring Bored Ape-varumärket", hävdar grupptalan.

Auktionshuset Sotheby’s har utnämnts som svarande i en stämningsansökan som lämnats in av investerare som ångrar att de köpte Bored Ape Yacht Club NFTs, så kallade digitala apor, som såldes för högt uppblåsta priser under NFT-vurmen 2021. En Sotheby’s-auktion lurade investerare genom att ge Bored Ape NFTs “en luft av legitimitet… för att skapa investerares intresse och hype kring Bored Ape-varumärket”, hävdar grupptalan.

Ökningen av Bored Ape NFT-priserna som auktionen gav “bottnade i bedrägeri”, säger stämningsansökan som lämnats in i US District Court för Central District of California. Det avslöjades inte vid tidpunkten för auktionen att köparen var den nu skamfilade FTX, sade stämningsansökan.

“Sotheby’s framställningar om att den hemliga köparen var en “traditionell” samlare hade på ett missvisande sätt skapat intrycket av att marknaden för BAYC NFT:er hade gått över till en vanlig publik”, hävdade stämningsansökan. Målsäganden säger att skadade investerare köpte NFTs “med en rimlig förväntan om vinst från att äga dem.”

Sotheby’s sålde en massa 101 Bored Ape NFT för 24,4 miljoner dollar på sitt “Ape In!” auktion i september 2021, långt över uppskattningarna före auktionen på 12 till 18 miljoner USD. Det är ett genomsnittspris på över 241 000 $, men Bored Ape NFT:er säljs nu för ett bottenpris på cirka 50 000 $ i eterkryptovaluta, enligt CoinGecko-data som nås idag.

Investerare har tidigare stämt Bored Ape-skaparen Yuga Labs, fyra företagsledare och olika kändispromotorer inklusive Paris Hilton, Gwyneth Paltrow, Kevin Hart, Snoop Dogg, Serena Williams, Madonna, Jimmy Fallon, Steph Curry och Justin Bieber. Den ursprungliga grupptalan lämnades in i december 2022 och Sotheby’s lades till som svarande i ett ändrat klagomål som lämnades in den 4 augusti.

Yuga beskriver sin samling av 10 000 Bored Ape NFTs som “unika digitala samlarobjekt som lever på Ethereum blockchain” som fungerar som ett “Yacht Club-medlemskapskort.” Webbplatsen har några områden “endast för medlemmar”. “När du köper en Bored Ape köper du inte bara en avatar eller ett bevisligen sällsynt konstverk”, står det på NFT-kollektionens hemsida. “Du får medlemskapstillgång till en klubb vars förmåner och erbjudanden kommer att öka med tiden. Din Bored Ape kan fungera som din digitala identitet och öppna digitala dörrar för dig.”

Rättegång: Yuga “samarbetade” med Sotheby’s

Den ändrade rättegången hävdar att “Yuga samarbetade med konstmäklare, svarande Sotheby’s, för att genomföra en vilseledande auktion.” Efter försäljningen beskrev en representant från Sotheby’s den vinnande budgivaren under ett Twitter Spaces-evenemang som en “traditionell” samlare, stod det i stämningsansökan.

Rättegången sa att det visade sig att auktionsköparen nu var bankrutt kryptobörs FTX, vars grundare Sam Bankman-Fried sitter i fängelse i väntan på rättegång för brottsanklagelser. Ethereum blockchain transaktionsdata visar att efter auktionen, “Sotheby’s överförde partiet av BAYC NFTs till plånboksadressen 0xf8e0C93Fd48B4C34A4194d3AF436b13032E641F3,77 som, vid information och övertygelse, sa ägs/kontrolleras av FTX.” Spekulationer om att FTX var köparen hade slocknat sedan åtminstone januari 2023.

Rättegången hävdar att Yuga Labs och Sotheby’s brutit mot Kaliforniens lag om otillbörlig konkurrens, California Corporate Securities Law, US Securities Exchange Act och California Corporations Code. Kärandena hävdar också att Sotheby’s Metaverse, en NFT-handelsplattform som öppnades efter auktionen, “fungerade (eller försökte verka) som en oregistrerad värdepappersmäklare.”

“FTX har flera djupa band till Yuga så att det skulle vara ömsesidigt fördelaktigt för både Yuga och FTX (liksom Sotheby’s) om BAYC NFT-kollektionen skulle stiga i pris och handelsvolymaktivitet. Efter information och övertygelse, givet den omfattande finansiella intressen som delades av Yuga, Sotheby’s och FTX, visste var och en att FTX var den verkliga köparen av partiet av BAYC NFTs på Sotheby’s-auktionen vid den tidpunkt då Sotheby’s representanter offentligt företrädde att en “traditionell” köpare hade gjort köpet,” stämningsansökan. sa. FTX nämns inte som svarande.

Priserna på digitala apor steg och rasade sedan

Efter auktionen nådde priset på Bored Apes digitala tillgångar en ny topp och fortsatte att stiga i månader. Den nådde en topp på över $420 000 i april 2022 men rasade till cirka $90 000 sex veckor senare, enligt CoinGecko.

De namngivna kärandena i grupptalan är Johnny Johnson, Ezra Boekweg, Mario Palombini och Adam Titcher. De försöker få certifiering av en klass som består av “alla investerare som köpte Yugas icke-fungibla tokens (‘NFTs’) eller ApeCoin-tokens (‘ApeCoin’) mellan den 23 april 2021 och i dag.” Det fanns över 103 000 kontoinnehavare av Yuga-värdepapper den 1 december 2022, enligt stämningsansökan.

“Medan de verkställande åtalade tjänade hundratals miljoner dollar, lämnades investerare med NFTs värda en bråkdel av deras artificiellt uppblåsta värde”, stod det i den ursprungliga versionen av klagomålet i december.

Yuga och andra svarande har en deadline den 12 september för att lämna in yrkanden om att avvisa klagomålet. Sotheby’s sa till CNN i veckan att “anklagelserna i den här stämningen är grundlösa, och Sotheby’s är beredda att kraftfullt försvara sig.” Yuga Labs kallade på samma sätt anklagelserna “helt utan meriter eller saklig grund.”

I Vikingens databaser finns inte några NFTer, men däremot 40 000 olika värdepapper som ETF, aktier, optioner, warranter, fonder osv.

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *