Beskrivning:

I Vikingen kallad AD Volym

A/D modellen är en variant av OBV modellen. Båda modellerna försöker att bekräfta förändringar i kursen genom att jämföra med volymen som kan associeras med kursförändringen.
Modellen utvecklades av Mark Chaikin som applicerade en lite annorlunda syn på OBV modellen. Han valde att ignorera förändringen från en period till en annan och istället fokusera sig på hur priset rör sig innom en viss tidsperiod. Chaikin utvecklade en formel för att beräkna ett värde baserat på slutkursens position i förhållande till kursens utbredningsområde för samma period. Värdet kallas för CLV och spänner från +1 till -1. CLV multipliceras sedan med volymen och summan bildar A/D linjen i modellen.

 

När A/D linjen rör sig uppåt, visar den att en aktie ligger i ackumulationsfas Dvs. köps mer än säljs. Detta är positivt eftersom ökad volym och samtidig kursökning anses som “bullish”.
När A/D linjen rör sig nedåt, visar den att aktien kommer in i en distributionsfas Dvs. säljs mer än köps.


Tolkning:

Identifiera huvudtrenden för A/D linjen. Där divergens mellan kursen och A/D linjen uppstår är det dags att skärpa uppmärksamheten. Om A/D linjen rör sig uppåt och kursen rör sig nedåt är det troligt att kursen kommer att reversera Dvs. börja röra sig uppåt snart.

 

 Observera att unga divergenser eller de som är relativt flata, bör betraktas med hälsosam skeptisim.


I Vikingen ser A/D Volym modellen ut så här:

Enl. Vikingens hjälp-fil så beräknas modellen på samma sätt enligt samma formel.
Som synes, kan det inte stämma fullt ut för här är det inlagt köp och säljsignaler i det korta perspektivet och någon längre trend med divergenser går inte att finna. Själv har jag inte lyckats att ställa in några bra värden på medelvärdet så att jag får långsiktigare signaler.


ACKUMULATION – DISTRIBUTION VOLYM

AD Volume

Wärtsilä gav 39 gånger pengarna med 108 veckors AD Volym medelvärde på 30 år. Oj, det här kanske är en bra modell?

En tanke med denna modell är om man tar med volymen och blandar den med en fin modell som Stochastics, så borde det bli bra signaler för att köpa och sälja.

Stochastics är som en temperaturmätare. När medelvärdet av senast betalt är på den översta sidan av stapeln så trendar aktien uppåt. Att förstärka den signalen med volym, borde ge bra tidiga signaler. För att en hållbar signal ska ge en längre tids trend,  vill vi att volymen ska vara stor och öka. Gäller både för köp- som säljsignaler.  En annan sak med volymen är att den kan förekomma en uppgång. Det vill säga om volymen ökar och kursen ligger still, är det troligt att kursen snart kommer att gå upp. Det kan man se bra i ett AD Volym diagram. För när senast betalt börjar lägga sig på övre halvan av Högst-Lägst och volymen ökar, går det lättare att se det i AD Volym diagram.

Ackumalatin Distribution Volym formel

C = Close, Senast L = Lowest, Lägsta, H = Highest, Högsta, V = Volume, Volym  AD=Ackumulation, Distribution

Är C=L  blir det -(H_L)/(H-L) gånger volýmen, det vill säga -1*V. Tvärtom om C=H, då blir det 1*V. Värdet varierar därmed mellan Volymen och – Volymen. Fast volymen varierar förstås också. Man kan säga att man får en stochastics vägd omsättning. Är dessutom volymen (omsättningen) hög, blir extremvärdena mer tydliga.

I AD Volym vill man se om medelvärdet av AD Volym bekräftar kursen. Medelvärdet beräknas genom att för varje period räkna ut alla AD Volym-värden och summera dessa värden för en tid. Till slut divideras summan med antalet perioder under tidsperioden.

Hur bra är modellen ?

Vilket är det bästa periodvärdet? En optimering på 323 nordiska mest omsatta aktier gav bara 49 positiva resultat med i snitt 227 dagars medelvärde. Tyvärr så var det mycket olika perioder mellan aktierna. I Vikingen sparas den unika perioden per aktie, index, option, etf…. när man har kört en optimering i Vikingen Trading, det vill säga en back testing.

Samma med veckodata, spridda värden, medel på 167 veckor. Till exempel för Volvo B blev det bästa 348 veckors medelvärde vilket gav 222 % uppgång på 43 år. En ganska medioker uppgång på så lång tid. 233 av 476 transaktioner gick med vinst när datorn handlade som bäst. Hyfsat, ungefär hälften gick med vinst. Fast resultaten är avsevärt sämre än Bollinger, Multimodell, MRudolph3, Kursband, BEST och Peters specialare.

För månadsvärden blev det också spridda värden, medel hamnade på 70 månader. Dock blev vinstchansen större. Ungefär 6 av 10 transaktioner gick med vinst. För Volvo blev det 53 av 84 transaktioner som gick med vinst. 782 % uppgång. De flesta har uppfattningen att man blir rikast ju mer man är uppdaterad. Fast när man kör tester, är det så gott som alltid att det blir bäst med vecko- eller månadsdata. Det vill säga, det räcker att bevaka kursen en gång per vecka eller månad. …… Fast det är ju inte lika kul och bankerna tjänar inte så mycket på det.

Tolka AD Volym-diagrammen

Om slutkursen är närmare högsta kurs än lägsta kurs, så har vi en ackumulation. Om slutkursen i stället är närmare lägsta kurs, har vi istället en distribution. En förändring i en stigande kurstrend signaleras om högre och högre toppar för kurskurvan inte sammanfaller med högre och högre toppar i AD kurvans medelvärde.

På samma sätt kan i en fallande kurstrend ett omslag förväntas om medelvärdet för AD kurvans toppar börjar ligga på allt högre nivåer.

Det finns i kursdiagram en alternativ möjlighet att se om  toppar och bottnar för kurs och volym konfirmerar varandra eller ej. Det görs genom att studera om stigande toppar för kursen samvarierar med stigande toppar för volymen och omvänt.

Köpsignaler ges då medelvärdeskurvan för AD Volym passerat en botten. Säljsignaler ges då samma kurva passerat en topp.

Signals in Ackumulation Distribution Volume

I diagrammet går det att se att blir för många signaler, speciellt när kursen står still. Ett vanligt problem med tekniska modeller. Man kan se att det ser bra ut när AD Volym kurvan går åt samma håll som kurskurvan. Det vill säga, modellen blir ett komplement till andra modeller. AD Volym-modellen visar om det är ett sunt förhållande mellan volym och senast betalt i förhållande till högst och lägst.

För att bara visa medelvärdet av AD Volym som i diagrammet ovan, högerklickar man i diagrammet -> klickar på modellparametrar -> klickar på grafer och sedan bockar bara för Medelvärde AD Volym. Tryck på OK för en tillfällig ändring eller på Spara för ständig ändring.

Related Articles