Beskrivning:
Advance/Decline är helt enkelt en summa av antalet aktier som handlats under en period och summera dem till: de som gått upp, de som gått ner och de som stått stilla. Från de summorna går det att konstruera en Advance/Decline” linje som ger en riktning på vart marknaden är på väg som helhet. Data från New York Börsen används för för beräkningen i allmänhet. Det går naturligtvis att använda alla börsers data men det är bara NYSE som tillhandahåller sådan data (så vitt jag vet idag).
Problemet med A/D linjen är att det är lätt att se divergenser i efterhand men oerhört svårt att tolka den när handlaren behöver informationen. Som bäst kan den användas som trend indikator.
Advance/Decline i Vikingen
Beskrivning
I Vikingen ser modellen som kallas AdvanceDecline lite annorlunda ut.
Vikingens hjälpfil ser ut så här:
I denna modell redovisas följande tidsserier:
AdvanceDecline och ett medelvärde, “MV längd” långt, på AdvanceDecline, “MV AdvanceDecline”. Dessutom visas “Summa AdvanceDecline” som är en summering under “Period” perioder av AdvanceDecline.
AdvanceDecline ges värdet ett om periodens slutkurs är högre än föregående periods slutkurs och ges värdet minus ett, om det omvända gäller.
Inställningar:
MV längd = längden på medelvärdet för AdvanceDecline.
Period = antalet perioder som AdvanceDecline summeras över.
Vikingens hjälpfil gör mig inte klokare så jag ropade på hjälp och fick svar från Björn:
Så här går det till har jag för mig:
Stängning högre än föregående: 1
Stängning lägre än föregående: -1
Stängning samma som föregående: 0
Summera dessa siffror för perioden. Om perioden är 14 dagar och varje dag haft högre stängning än föregående dag får man ett värde på 14 (lite VÄL överköpt, kanske…). Har den gått upp lika många dagar som den gått ner ligger värdet på noll osv.
Dessa värden ger en Advance/Decline-linje. Den blir då lite hackig så man får då ta ett medelvärde på själva A/D-linjen också…
Det är alltså en sorts oscillator som talar om huruvida aktien är överköpt eller översåld.
Källa: Kompisen (Denna Viking har bett att få vara anonym) i ett mail till Vikinggruppen.
Advance är engelska och står för att aktien går upp och Decline betyder att den går ned. Avancerar eller degraderar. I Vikingen är det endast objektets kurs i sig som mäts, inte antalet aktier i ett index.
Modellen Advance Decline är en grafisk beskrivning av när kursen går upp eller ned jämfört med en period innan. Den säger INTE när det är dags att köpa eller sälja, utan är en pusselbit till att förstå styrkan, eller rytmen i aktien. En vanlig uppfattning är 3-regeln. I en uppåtgående trend sägs det aktien går upp i tre dagar sedan går kusen ned eller ligger still. Men är det så? Titta på nedanstående bilder:
I det översta diagrammet till vänster är det presenterat som ett Candle Stick diagram. De tomma fyrkanterna visar att kursen har gått upp den dagen jämfört med dagen innan. Det motsvaras av en stapel i Advance-delen för varje dag.
Motsvarande när det går ned. Då är Candle Stick klossen ifylld och en pinne visas i Decline-delen under.
I Vikingen kan man välja om man vill se kursen som Candle Stick, linje eller som stapeldiagram. Det går även att ta bort kursen och bara visa AD-grafen. Högerklicka i så fall i diagrammet och bocka vårt huvudobjektet.
Tolkning av Advance Decline
Som du ser ovan så är det fler Advance -staplar i en uppåtgående trend. Det går snabbt att få en känsla för om aktien är allmänt på väg upp eller ned. Lite som ett RSI-diagram, ju fler staplar på ovansidan, desto större sannolikhet att aktien snart kommer att tappa fart och gå ner eller stå still. Den blir överköpt. Många staplar i Advance-delen betyder att aktien är i en starkt trend upp. Om det är många staplar i Decline-området, så trendar aktien nedåt.
Summan av Advance Decline
Summa= Antalet uppgångar under en period minus antalet nedgångar under en period. OBS! Inget medelvärde utan en summa.
Genom att skapa en summa av antalet upp- och nedgångar, tolkas summan likadant som ett Relativt Styrke Index (RSI).
När summan av antalet uppgångar minus nedgångar är högt, indikerar det ett överköpt läge. När summan är lågt visar det på översålt läge. Med överköpt menas att kursen troligtvis snart stannar upp eller faller. Det kan också betyda att ökningstakten av kursen minskar. Det går långsammare upp.
Tvärtom för ett översålt läge. När summan är låg, kommer troligtvis kursen att stanna eller gå upp. Eller så minskar takten i nedgången.
En mycket bra tolkning, som även gäller för RSI, är att titta på formationer. Dubbeltopp, dubbelbotten, trender, trianglar, Huvud-skuldra. En dubbeltopp på hög nivå indikerar en mycket trolig vändning i kursen.
En för kort period gör att signalerna blir för tidiga och en för lång period gör det segt. Säljsignalerna kommer för sent vid en för lång period att summera över. Ett värde på 20 perioder, dag eller vecka, är bra. I bilden nedan är det en summa över 20 veckor. Dubbeltoppen indikerar ett omslag i trenden nedåt.