Kina köper naturgas som om det fortfarande råder en energikris

Kina köper naturgas och är på en shoppingrunda, och tjänstemän är glada för importörer att hålla slående affärer även efter att en global energikris har lättat.

Kina köper naturgas och är på en shoppingrunda, och tjänstemän är glada för importörer att hålla slående affärer även efter att en global energikris har lättat.

Regeringen fortsätter att stödja ansträngningar från statligt ägda köpare att teckna långsiktiga kontrakt och till och med investera i exportanläggningar, för att stärka energisäkerheten genom mitten av seklet, enligt personer som har haft möten med beslutsfattare.

Nationen är på väg att bli världens främsta importör av flytande naturgas 2023 och för tredje året i rad går kinesiska företag överens om att köpa mer av den på lång sikt än någon enskild nation, enligt data som sammanställts av Bloomberg News.

Kina blickar långt in i framtiden för att undvika en upprepning av energibrist, samtidigt som man försöker främja ekonomisk tillväxt. Långsiktiga LNG-kontrakt är attraktiva eftersom leveranser utlovas till ett relativt stabilt pris jämfört med spotmarknaden, där gasen steg till alla tider efter Rysslands invasion av Ukraina.

Dealmaking-insatserna kommer att hjälpa till att stödja globala exportprojekt, vilket stärker den roll som det sjöburna bränslet kommer att spela i energimixen. Och när leverantörer flyttar till kinesiska importörer kommer Pekings inflytande på marknaden att öka.

Kina började sin strävan efter långtidskontrakt 2021, efter att relationerna med USA förbättrats. Medan importen sjönk förra året delvis på grund av en svagare efterfrågan bland covid-19-restriktioner, förnyade kinesiska köpare satsningen efter att invasionen av Ukraina klippte gasledningen till Europa.

De höga priserna och den globala konkurrensen för det superkyla bränslet som följde gav en snabb lektion i behovet av stabila förråd. En del av Kinas strävan efter energisäkerhet är att diversifiera importen mellan olika länder som en kudde mot ytterligare geopolitiska störningar.

Flera andra importörer, inklusive Indien, är också ute efter att teckna fler avtal för att undvika framtida brister och minska beroendet av punktleveranser, men Kina låser kontrakt i en mycket snabbare takt. Hittills i år har 33 % av de undertecknade långsiktiga LNG-volymerna gått till Kina, enligt Bloombergs beräkningar.

Under den senaste månaden förseglade det statligt ägda China National Petroleum Corp. ett 27-årigt avtal med Qatar och tog en andel i exportörens massiva expansionsprojekt, medan ENN Energy Holdings ingick ett decennier omfattande kontrakt med den amerikanska utvecklaren Cheniere Energy. Leveranser från båda kontrakten är planerade att börja så snart som 2026.

Fler affärer är på gång eftersom förhandlingar sträcker sig över styrelserum från Singapore till Houston. Statsägda jättar inklusive Cnooc och Sinopec för diskussioner med USA, medan mindre företag som Zhejiang Provincial Energy Group och Beijing Gas Group också letar efter affärer, enligt handlare. Qatar för samtal med flera kinesiska köpare om försäljningskontrakt som kan pågå i mer än 20 år, sa handlarna.

Affärerna kommer att hjälpa till att mata de ungefär dussin nya importterminaler som är planerade att börja byggas över Kinas kuststäder under detta decennium. Nationens LNG-import kan stiga till så högt som 138 miljoner ton år 2033, ungefär dubbla nuvarande nivåer norska Rystad Energy.

De hausseartade efterfrågeutsikterna är dock inte säkra, särskilt som Kina ökar gasproduktionen på hemmaplan, medan landtransporter från Ryssland kan öka om nya rörledningar byggs. Ett överskott av utbudet ökar risken för att LNG-importterminaler sannolikt kommer att stå stilla oftare, varnade senioranalytiker Xie Xuguang från Cnooc förra månaden.

Ändå har strömavbrott och brister under de senaste åren förändrat tankegångarna hos Kinas beslutsfattare, som nu föredrar energisäkerhet framför bränsleimportörer som står inför ett eventuellt överutbud, enligt handlare som är informerade om regeringens strategi.

Brist på kol – Kinas stöttepelare för elproduktion – utlöste omfattande elneddragningar till fabriker under korta perioder 2021 och 2022, vilket bromsade den ekonomiska tillväxten. Som svar lovade landet att öka gruvkapaciteten, och produktionen har stigit till rekordnivåer, vilket håller lagringsplatser välfyllda och minskar importen.

Nu vill politikerna göra samma sak med naturgas. Peking pressar energijättarna att också lyfta gasproduktionen på hemmaplan, vilket minskar borrkostnaderna för att öka självförsörjningen, enligt personer nära regeringen.

Dessutom, ju fler affärer Kina undertecknar, desto mer kontroll har nationen över den globala LNG-försörjningen. Kina spelar redan en nyckelroll i att balansera marknaden och säljer vidare sin kontrakterade leverans till de mest behövande köparna när efterfrågan hemma är svag, med den trenden som kommer att expandera när de nya affärerna startar detta årtionde.

Om Vikingen

Med Vikings signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikings autopiloter, kursdata, tabeller och börskurser kan du sortera ut de mest intressanta ETFerna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *