Inget värre än högre oljepriser när Fed bekämpar inflationen

Högre oljepriser uppåt försvårar Federal Reserves väg mot ett inflationsmål på 2 %. Råoljemarknadens uppgång kommer sannolikt att ha höjt den totala inflationen förra månaden. Och medan kärninflationen – som tar bort mat- och energikostnader – har varit på en nedåtgående trend, oroar sig ekonomer för att högre energipriser kan öka insatskostnaderna för varor och tjänster, vilket leder till att företag höjer priserna på allt från flygbiljetter till möbler.

Högre oljepriser uppåt försvårar Federal Reserves väg mot ett inflationsmål på 2 procent. Råoljemarknadens uppgång kommer sannolikt att ha höjt den totala inflationen förra månaden. Och medan kärninflationen – som tar bort mat- och energikostnader – har varit på en nedåtgående trend, oroar sig ekonomer för att högre energipriser kan öka insatskostnaderna för varor och tjänster, vilket leder till att företag höjer priserna på allt från flygbiljetter till möbler.

“Jag skulle säga att uppgången i oljepriserna sedan slutet av juni/början av juli helt klart har satt press uppåt på bensinpriserna och kommer att leda till ett stort uppsving i augusti-headline CPI [konsumentprisindex],” Omair Sharif, VD för Inflation Insights.

Han tillade, “Du kan se högre bränsletillägg sippra in i högre priser på mat, för mattjänster och en mängd varor som flyttas med lastbil – till exempel möbler, apparater. Du kan också se högre flygbränslekostnader ta sig in i högre flygpriser.”

Augusts rapport för konsumentprisindex, beräknad att släppas på onsdag, förväntas visa att priserna ökade med 0,5 procent från föregående månad, en acceleration från julis 0,2 %. År-över-år inflationen förväntas hoppa 3,6 procent mot 3,2 procent i juli. Kärn-KPI förväntas förbli oförändrad men kan överraska på uppsidan på grund av de högre transportbränslekostnaderna som Sharif hänvisar till.

Tidigare i veckan varnade United Airlines, Southwest och Alaska Air alla för högre bränslekostnader under tredje kvartalet. Sedan mitten av juli, har flygbränslepriserna klättrat över 20 procent noterade United Airlines.

Varför oljepriserna stiger

West Texas Intermediate och Brent crude futures har stigit mer än 25 %procentsedan slutet av juni. Produktionsminskningar sätter en press på oljemarknaden, trots Kinas långsammare än väntade ekonomiska återhämtning och ökade produktion från amerikanska producenter.

Tidigare i veckan tillkännagav Saudiarabien en förlängning av sina ensidiga produktionsnedskärningar under de kommande tre månaderna. Ryssland minskade också sin export med 300 000 fat per dag till och med årsskiftet. Dessa nedskärningar kommer utöver OPEC+-sänkningar som inleddes i slutet av förra året.

Wall Street-analytiker börjar prata om 100 dollars olja

I juli höjde Federal Reserve räntorna för elfte gången sedan mars 2022, vilket tjänstemän antydde kunde vara den första av två räntehöjningar som övervägdes för resten av året. Fed förväntas hålla räntorna stabila när de träffas den 19 och 20 september, eftersom den fortsätter att titta på inflationsdata och se till att den fortfarande svalnar.

Wall Street-analytiker har gått tillbaka sina krav på en lågkonjunktur, med Goldman Sachs som sänker sannolikheten till 15 procent under nästa år. En relativt stark, om än avtagande, arbetsmarknad föranleder spekulationer om att Fed kan kunna genomföra en “mjuk landning”.

“Allt stämmer överens med en mjuk landning, men du slänger in högre oljepriser i mixen – om de fortsätter att stiga, kan det bli ett problem” sa Mark Zandi, Moody’s Analytics chefsekonom.

“Det finns inget värre än högre oljepriser”, sa Zandi. “Det finns inget som är mer skadligt för ekonomin än högre olja, bensinpriser som bromsar tillväxten. Det suger konsumenternas köpkraft. Och det ökar inflationsförväntningarna.”

Ekonomins bana ser mindre optimistisk ut ju längre konsumenter och företag tvingas hantera förhöjda energikostnader.

“Ju mer hållbar [ökningen] blir, desto större inverkan kan det ha på företagens vinster under de kommande kvartalen. Och naturligtvis kan det komplicera denna mjuka landningssituation som marknaden har bakat in,” sade Amy Kong, partner på Corient.

“Vi skulle inte bli förvånade över att se inflationen potentiellt ta upp lite, eller helt enkelt inte sakta ner så mycket. Det kommer uppenbarligen att kasta en skiftnyckel i Fed-historien om att potentiellt pausa för tillfället”, tillade hon.

Källa: Vikingen.se

Om Vikingen

Med Vikingens signaler har du en god chans att hitta vinnarna och sälja i tid. Det finns många värdepapper. Med Vikingens autopiloter eller tabeller kan du sortera ut de mest intressanta ETF:erna, aktierna, optionerna, warranterna, fonderna osv.

Klicka här för att se vad Vikingen erbjuder: Detaljerad jämförelse – Börsprogram för dem som vill bli ännu rikare (vikingen.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *